Premium

De herrijzenis van publiekslieveling ’Man bijt hond’

De herrijzenis van publiekslieveling ’Man bijt hond’
De Veerkampjes in 2005. Hier nog met moeder Nel. Ze waren vaste gasten bij ’Man bijt hond/’
© Foto Matty van Wijnbergen

De hond blaft weer. Vanaf 26 augustus is het programma ’Man bijt hond’ terug op tv. Inclusief de herkenbare stem van Michael Abspoel, jarenlang de samensteller van het programma. „Het is het wonder van de verrijzenis.”

Hij zegt het heel omzichtig. Toch proef je de zoete wraak. „Bij de publieke omroep zullen ze verbaasd zijn geweest dat ’Man bijt hond’ nu bij SBS6 terugkomt”, vertelt Abspoel. „Vooral omdat het na zestien jaar succes tamelijk genadeloos van de buis werd gehaald. Dat SBS6 er nu zo veel vertrouwen in heeft, wil zeggen dat het concept kennelijk nog niet aan kracht heeft ingeboet.”

Het programma zal als vanouds een blik richten op het alledaagse leven. Dus ruim baan voor verdwenen huisdieren, opgebroken trottoirs, klachten over hondenpoep en ander nieuws van dichtbij. „Maar we gaan ook het grote nieuws weer door de bril van de gewone man laten zien. Dus bij ontwikkelingen over het koningshuis halen we niet de zoveelste geleerde deskundige voor de camera, maar wel de kenner van een Oranjevereniging uit Overijssel. Omdat die er vaak met minstens zo veel interesse en passie over kan praten.”

Daarbij was de opzet dat ’Man bijt hond’ de camera graag richtte op Nederland buiten de Randstad. Ook in de nieuwe programmareeks komt dat aspect terug. „Want daar gebeurt heel veel dat andere programma’s laten liggen.”

Buren

Michael Abspoel is niet alleen de stem van ’Man bijt hond’, maar was ook zestien jaar de samensteller van het programma. Hij weet dus precies wat de kracht is van het concept: „Het gaat om ontroerende, waarachtige verhalen. De kijker moet zich kunnen identificeren met de mensen die aan het woord komen, het moeten je eigen buren kunnen zijn, dus alles draait om de zoektocht naar de gewone Nederlander, waarbij we de overtuiging hebben dat achter iedere voordeur een bijzonder verhaal schuilgaat. Denk aan de vrouw die pas weduwe is geworden en vertelt over haar overleden man. Oprechte feelgood-televisie met gewone mensen in de hoofdrol.” En daar stipt hij een ander succesrecept in de strijd aan: „In een tijd dat je op de televisie voortdurend bekende Nederlanders ziet, is ’Man bijt hond’ een van weinige programma waarin je gegarandeerd wordt gevrijwaard van BN’ers. Dat was voor veel mensen juist een reden om te kijken.”

Dan is er nog een belangrijke pilaar waarop het programma volgens Abspoel zestien jaar leunde: „Iedereen serieus nemen en respectvol benaderen.”

Oude makers

Bij SBS6 krijgt ’Man bijt hond een nieuw leven. Driekwart van de oude makers komt terug, het concept verandert niet. Het resultaat is straks opnieuw te zien in de vooravond, op het vertrouwde tijdstip als toetje na het eten. Met alle vertrouwen van de SBS-kopstukken. „We willen met SBS6 midden in de maatschappij staan en het Nederland van nu laten zien. Daar is ’Man bijt hond’ bij uitstek een geschikt tv-programma voor”, stelt de zenderleiding. Wat de vraag oproept waarom zo’n succesvol concept destijds van de buis verdween. „Dat was hogere omroeppolitiek”, meent Abspoel. „De kijkcijfers waren de laatste jaren weliswaar wat lager dan in het begin, maar dat had vooral te maken met het feit dat we moesten concurreren met ’De wereld draait door’. Toch waren er andere argumenten om het programma destijds te laten stoppen: zo wilden ze ons tijdstip op NPO2 gebruiken voor een nieuw serviceprogramma. En ze wilden jongere kijkers trekken.”

De makers baalden als een stekker toen ’hun kindje verdween’. Abspoel misschien wel het meest. „We waren dankbaar dat we het zo lang hadden mogen doen, maar het deed ons zeer dat we op basis van deze argumenten moesten stoppen. Dat sneed mij door mijn hondenziel.”

Dat het programma opeens onder de vleugels van SBS6 terecht kwam, is zelfs voor de makers een verrassing. Abspoel: „Ik denk dat niemand dat had verwacht. Ook bij de NPO zullen ze er wel vreemd van hebben opgekeken. Toen ’Man bijt hond’ pas bij de NPO was gestopt dachten we dat het misschien wel een plekje bij SBS6 zou krijgen, maar toen was het kennelijk nog te vers en nog te veel verbonden met de publieke omroep. Nu we een paar jaar verder zijn is die emotie wat minder. Maar het was vooral doorslaggevend dat SBS op zoek was naar een herkenbaar programma om de vooravond te versterken. Daarbij richten ze zich natuurlijk op de gewone Nederlander. ’Man bijt hond’ past daar goed in. Dus dit is toevallig het goede moment.”

Lange neus

Is dit nu een lange neus naar kopstukken van de publieke omroep die ’Man bijt hond’ van de buis haalden? „Laten we eerst maar eens kijken of de kijker het programma opnieuw in liefde omarmt. De positieve herinneringen scheppen hoge verwachtingen, maar die moeten we eerst maar zien waar te maken.” Het programma staat in ieder geval op het zendschema tot eind december. „Als blijkt dat het opnieuw een succes is, zal de publieke omroep zich misschien wel achter de oren krabben, Dan vragen ze zich vast af waarom ze deze hond hebben laten ontsnappen.”

’Man bijt hond’ is vanaf 26 augustus op werkdagen om 19.30 uur te zien bij SBS6.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.