In memoriam Karel Cappel: de man die het judoën in Leiderdorp groot maakte

In memoriam Karel Cappel: de man die het judoën in Leiderdorp groot maakte
Karel Cappel.

Duizenden kinderen uit Leiderdorp en Leiden bracht hij de kunst van het judoën bij. En veel van zijn leerlingen leidde Karel Cappel naar de landelijke, de Europese en soms zelfs de wereldtop.

Afgelopen maandag overleed Cappel op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval die hij een week eerder kreeg tijdens een fietstocht.

,,Het was zo’n aardige vent. We hebben allemaal van hem leren judoën’’, vertelt zevenvoudig Nederlands judokampioen Laurens van As. ,,Hij begreep het spelletje en bracht het als een wedstrijdsport.’’

Onder leiding van Cappel lukte het om een clubje Leiderdorpse jongeren bij sportcentrum Van Houdt in een paar jaar tijd door te laten dringen tot de finale van de nationale jeugdkampioenschappen. En dat terwijl hij ook nog oog had voor judo als recreatiesport. ,,Ook de minder goede judoka’s bleven bij hem judoën’’, herinnert Van As zich.

Nadat hij jarenlang de Leiderdorpse jeugd had leren judoën, begon Cappel zijn eigen sportschool Fun Fit in de Leidse Merenwijk. Daar had hij tot zijn pensionering de leiding.

Na zijn pensioen bleef de voormalige judoleraar een sportief leven leiden. De wekelijkse fietstocht met jeugdvrienden bleek vorige week zondag de opmaat naar zijn laatste reis. Op de fiets kreeg hij een hartinfarct, en bij zijn val liep hij bovendien nog hersenletsel op. Dankzij een reanimatie bleef hij in leven, maar de opgelopen schade was zo groot dat hij niet meer bij kennis kwam en uiteindelijk afgelopen maandag overleed.

Aanstaande vrijdag is er van 19.30 tot 20.15 uur gelegenheid om afscheid te nemen in het uitvaartcentrum van Monuta Soek in Leiderdorp. Een dag later wordt Karel Cappel in besloten kring begraven.

Ruud Sep

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie