Premium

Leids Cabaret Festival terug op historische grond: studentenvereniging Augustinus

Leids Cabaret Festival terug op historische grond: studentenvereniging Augustinus
Vlamousse speelt in de bibliotheek van de Leidse studentenvereniging Augustinus.
© Taco van der Eb
Leiden

Meer dan veertig jaar geleden begon het bij studentenvereniging Augustinus. Disnsdagmiddag was het Leids Cabaret Festival weer even terug.

Terwijl op het Rapenburg Augustijnen hun best doen om leden te werven onder de nieuwe studentenpopulatie, maakt het cabaretduo Vlamousse zich op voor drie optredens in de bibliotheek van Augustinus. Brigitte van Bakel en Maya van As kijken de ruimte eens rond. Nog niet de helft van de dertig stoelen is bezet.

Ze laten een rij stoelen weghalen en storten zich vol goede moed op de eerste van de drie voorstellingen. De cabaretières beginnen met het lied ’Samen zijn’ van Willeke Alberti, maar geven er een geheel eigen invulling aan. Samen hoeft helemaal niet per se leuk te zijn, dat kan ook obsessief en beangstigend worden.

Zo geven de twee vrouwen vaker hun eigen draai aan onderwerpen. Als Brigitte vertelt over haar deels Kaapverdiaanse afkomst, schiet Maya door in haar poging om vooral het woord slavernij niet te laten vallen. En als ze de verkoop van intieme producten voor de vrouw hekelen, vragen ze zich af waarom dergelijke producten niet voor mannen te koop zijn. Er komt zelfs een penispak aan te pas, waar Brigitte zich in wurmt.

Vlamousse heeft deze optredens te danken aan het winnen van de studentenjuryprijs op het Leids Cabaret Festival in februari. De prijs werd voor de eerste keer uitgereikt. De juryleden waren afkomstig uit de studentenverenigingen Minerva, Quintus, SSR en Augustinus.

De Leidse komiek Jochem Myjer maakte de prijs financieel mogelijk. Naast een bedrag van duizend euro wonnen de dames van Vlamousse dus ook deze optredens bij Augustinus. Ze bleven op het festival steken in de halve finale, maar deze prijs was toch een pleister op de wond.

Bovendien is Augustinus historische grond voor het cabaretfestival. Het inmiddels legendarische festival ontstond in 1978 als lustrumactiviteit van Augustinus. Initiatiefnemer Harry Kies heeft het festival nog jarenlang georganiseerd en het bracht grote namen als Najib Amhali en Sanne Wallis de Vries voort.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.