Rob Roos (Forum voor Democratie) verkiest Brussel boven provincie

Binnert Jan Glastra
Den Haag

Rob Roos verlaat de Zuid-Hollandse fractie van Forum voor Democratie. Hij kiest voor zijn zetel in het Europarlement en heeft dat Commissaris van de Koning Jaap Smit per brief laten weten.

Roos werd in mei voor Forum verkozen in het Europarlement en toen was al wel duidelijk dat hij dat niet zou kunnen combineren met het Zuid-Hollandse politieke werk. Hij wachtte lang voordat hij de knoop doorhakte, al droeg hij het fractievoorzitterschap enige tijd terug al wel over aan Matthijs Sandmann.

Dat was omdat hij de college-onderhandelingen in Zuid-Holland wilde afwachten, zegt hij. ,,We wilden graag meebesturen. Ik had ook beloofd te blijven als dat zou gebeuren. We hebben drie maanden het uiterste geprobeerd, maar het is inmiddels wel duidelijk dat dit waarschijnlijk niet gebeurt. Toen ben ik eerst op vakantie gegaan om er op mijn gemak over na te denken.’’

De vrijgevallen plek in de 11-koppige Zuid-Hollandse Forumfractie gaat vermoedelijk naar Rob Weber. Eerst moeten echter de eerstvolgende kandidaten gevraagd worden. Dat is allereerst senator Dorien Rookmaker, bij de verkiezingen nummer 3, die in april liet weten haar zetel niet te willen innemen vanwege persoonlijke omstandigheden en inmiddels gebrouilleerd is met de partij. Daarna moet partijleider Thierry Baudet nog gevraagd worden vanwege zijn voorkeursstemmen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.