Onterechte naheffing bootjesbelasting in Leiden

Bootjes voor de deur bij bewoners van de Lebeauhof.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Een onbekend aantal eigenaars van een schip, (woon)boot of sloep heeft een onterechte aanmaning ontvangen voor binnenhavengelden.

Het gaat mogelijk om circa 250 gevallen en daar excuseert de gemeente zich voor. Met het verzoek aan gedupeerden om zich te melden. ,,Helaas is gebleken dat iets is misgegaan’’, meldt een woordvoerster.

Binnenhavengelden is een lokale belasting die iedere eigenaar van drijvende vaartuig moet betalen. De tarieven variëren sterk. Voor elk type schip of boot is een verschillend bedrag per vierkante meter opgesteld en dan hangt het er ook nog vanaf hoe vaak en hoe lang het vaartuig in Leiden ligt aangemeerd. Verder verhoogt de gemeente de havengelden met enige regelmaat. Om een indruk te geven: een kleine sloep kost de eigenaar circa honderd euro per kalenderjaar.

Dat bedrag moet doorgaans aan het begin van het seizoen worden overgemaakt. Daar krijgen de 1.870 vergunninghouders in Leiden een rekening voor. En wie niet betaalt, kan later in het seizoen een aanmaning verwachten met een administratieve verhoging van zeven euro. Dit jaar echter heeft een onbekend aantal eigenaars de originele rekening niet ontvangen, maar wel de aanmaning. Tien booteigenaren hebben dat inmiddels opgemerkt en kenbaar gemaakt. ,,De gemeente onderzoekt hoe dit heeft kunnen gebeuren’’, meldt de woordvoerster. ,,Om er in de toekomst voor te zorgen dat dit niet nogmaals gebeurt, wordt de aanslag in het vervolg door één afdeling verstuurd en worden extra controlemaatregelen in het proces van versturen opgenomen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.