Premium

Cursus Leids op derde dag El Cid: ’Haring, brood en 3 oktober?’

Cursus Leids op derde dag El Cid: ’Haring, brood en 3 oktober?’
Petje op, petje af: kennisquiz over Leiden.
© Mediacrew El Cid/Simone Both
Leiden

„Drie stempels en je krijgt je Leidse paspoort”, roept een lid van de 3 October Vereeniging, gekleed in rokkostuum. Op het Pieterskerkplein krijgen studenten woensdagmiddag een spoedcursus Leidse cultuur bij ’Ontzettend Leidsch’.

Femke Eisma van de 3 October Vereeniging hoopt dat de studenten dankzij het evenement bekender worden met de stad. „We houden hier vandaag eigenlijk het Leidens Ontzet in het klein. In het Gravensteen kunnen ze bijvoorbeeld een cursus Leids volgen. Wie ook nog meedoet aan de koraalzang en ’petje op petje af’ krijgt van ons drie stempels in zijn Leidse paspoort. Ze kunnen dan gratis lid worden bij onze vereniging tot 3 oktober.”

Toeristen

Eén van de El Cid-deelnemers op het Pieterskerkplein is Anne Haitsma uit Rotterdam. Van het Leidens Ontzet had ze al wel eens gehoord. „Haring, brood en 3 oktober toch?”, reageert ze snel. Leiden bevalt haar tot dusver uitstekend. „Het is zo gezellig. Het is net een soort Amsterdam met minder toeristen. Je kan alles fietsen of zelfs lopen.”

Voor haar studietijd twijfelde ze tussen fysiotherapie in Leiden en in Groningen. „Het zijn allebei leuke studentensteden, maar ik koos voor Leiden vanwege mijn studie. In Groningen waren er veel meer inschrijvingen.”

Cursus Leids op derde dag El Cid: ’Haring, brood en 3 oktober?’
© Foto Mediacrew El Cid

Midden op het kerkplein staan twee lange tafels waaraan een groep studenten zit. Ze spelen ’petje op petje af’ om hun kennis over Leiden te testen. De voorzitter van de 3 October Vereeniging figureert als spelleider. Ondertussen loopt El Cid-bestuurslid Guus Korevaar met zijn portofoon over het plein om alles in goede banen te leiden.

Korevaar is trots op het evenement. „De studenten leren hier bijvoorbeeld het volkslied van Leiden kennen: ’La La La Leiden’. En Peter Labrujere geeft de cursus Leids, om de Leidse ’r’ bij ze te indoctrineren”, zegt Korevaar lachend. „De samenwerking met de 3 October Vereeniging is bijzonder. Zij organiseren het grootste evenement van Leiden, en wij het op één na grootste.”

Tintje

Hij legt uit dat Ontzettend Leidsch een relatief nieuw onderdeel van de El Cid is. „We hebben het vorig jaar voor het eerst gehouden. We wilden de El Cid een Leids tintje geven”, aldus Korevaar.

Cursus Leids op derde dag El Cid: ’Haring, brood en 3 oktober?’
© Foto Mediacrew El Cid

Het werd een onverwachts succes. „We hadden het eigenlijk niet verwacht, want de vrijdag is meestal een kwakkeldagje, waarop veel mensen rustig aan doen. Maar het werd juist massaal bezocht. Daarom houden we het dit jaar middenin de week, op woensdag, en hopen we opnieuw dat dorpsfeestgevoel te krijgen.”

Toch valt de tweede editie van Ontzettend Leidsch een beetje in het water. Zo massaal als vorig jaar is het zeker niet, en als het rond vijven begint te regenen, blijven er niet veel studenten over.

Cursus Leids op derde dag El Cid: ’Haring, brood en 3 oktober?’
© Foto Mediacrew El Cid

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.