Nieuw plan voor ’hotel’ aan Leidse Garenmarkt

Nieuw plan voor ’hotel’ aan Leidse Garenmarkt
In het monumentale hoekpand moet een ’short-stay-hotel’ komen.
© Archieffoto
Leiden

Het monumentale pand op de hoek van Garenmarkt en Raamsteeg wordt een ’short-stay-hotel’. Althans, een Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij heeft vergevorderde verbouwingsplannen daarvoor bij de gemeente ingediend.

Het gaat om het complex dat in 1883 aan de Leidse Garenmarkt werd opgetrokken als de Leidse meisjes- HBS, naar een ontwerp van gemeentearchitect J.W. Schaap. Later werden, vooral aan de kant van de Raamsteeg, nog enkele lokalen en zalen bijgebouwd. Het complex deed in de afgelopen jaren onder meer dienst als kantoorruimte voor het Geologisch en Mineralogisch Instituut en de allerlaatste huurder van het pand met de klaslokalen was onderwijsinstelling Luzac.

De firma Faitree Capital Europe - een Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij met een onbereikbaar kantooradres in Den Haag - heeft het plan opgevat om het pand ingrijpend om te vormen tot circa zestig verhuurbare kamers. Die worden inpandig aangevuld met een gezamenlijke wasruimte, fitnesszaal en barristabar, én een leenfiets per appartement die in de kelder kan worden opgeslagen.

De beoogde nieuwe bewoners zijn volgens de aanvrager geen autobezitters, maar de nieuwe eigenaar hoopt dat voor de uitzonderingen een plekje in de grote nieuwe ondergrondse garage voor de deur kan worden gehuurd.

Omdat het een Rijksmonument betreft, gaat de aanvraag gepaard met een hele reeks rapporten over asbestverwijdering, bouwconstructies en het beoogde herstelwerk. Die nota’s moeten allemaal nog ambtelijk worden uitgeplozen, waarna ook de gemeenteraad het project gaat beoordelen.

Frans Schohaus, hotelier en voorzitter van het Leidse hoteloverleg, voorziet in ieder geval één addertje onder het gras. ,,Er mag volgens de huidige Hotelnota maar een beperkt aantal hotelkamers bijkomen in Leiden. En die uitbreiding is al ingevuld door plannen bij de Meelfabriek, bij Holiday Inn en achter De Lorentz. Dus als het nieuwe initiatief een hotelvergunning aanvraagt, dan kan dat dus niet. Maar ja; wat is ’short-stay’? Is het kamerverhuur of een hotel?’’

Ook die vraag moet de lokale overheid, die dat vanwege het zomerreces nu nog niet kan doen, komend najaar beantwoorden.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie