Coalitie in de provincie Zuid-Holland eindelijk rond, vijf maanden na de verkiezingen

Het provinciehuis van Zuid-Holland, in Den Haag.© Archieffoto ANP

Ruud Sep
Den Haag

Precies vijf maanden na de Statenverkiezingen presenteren VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, PvdA en CDA komende dinsdag het nieuwe coalitieakkoord voor de provincie Zuid-Holland. Daarmee is Zuid-Holland met stip de laatste provincie van het land.

De vijf partijen hebben zes weken onderhandeld over het akkoord waarin het provinciebestuur de koers uitzet voor de komende drie en een half jaar. Daarbij zijn afspraken gemaakt over wonen, economie, klimaat, energie, bereikbaarheid, landbouw, natuur, gezondheid en veiligheid. Ook over de samenstelling van het nieuwe college zijn de partijen het inmiddels eens. Dinsdag worden ook de kandidaat-gedeputeerden gepresenteerd die naar verwachting begin september worden geïnstalleerd.

De nieuwe coalitie kan rekenen op de steun van een minimale meerderheid van 28 van de 55 zetels in Provinciale Staten.

Voordat de vijf partijen met elkaar om de tafel gingen, probeerde informateur Hans Wiegel een coalitie te smeden rond Forum voor Democratie, de partij die bij de verkiezingen van dit voorjaar vanuit het niets de meeste stemmen kreeg in Zuid-Holland. Onder zijn leiding lukte het om Forum, VVD en CDA op één lijn te krijgen, maar het lukte niet om een vierde partij - noodzakelijk voor een meerderheid - aan boord te hijsen. Na twaalf weken gooide Wiegel de handdoek in de ring.

Meer nieuws uit Leiden

Video uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.