Premium

Veense kweker kan wel duizend verhalen vertellen over een polder in verandering

Tuinder Kees de Jong vertelt, terwijl schipper Bob Hoogenboom zijn boot door de Veender- en Lijkerpolder van Roelofarendsveen stuurt, een polder met meerdere gezichten.
© foto’s LD

Een polder met duizend verhalen is het. Over de groenten die het hier, met wat fruit, eeuwenlang uitstekend deden. Maar ook over de tulpen die rond de oorlog kwamen toen het armoe troef werd in de groenteteelt. Of over de huizen die nu uit het veen worden gestampt. Huizen die - mede door de slootjes die nog uit de ’veentijd’ stammen - iets extra’s hebben.

Maar wie kan die verhalen nu echt tot leven brengen in de Roelofarendsveense oksel van het Braassemermeer? De mare gaat dat tuinder Kees de Jong het kan. We nemen de proef op de som: bij de oude veiling aan het Zuideinde, waar nu restaurant Wagenaar zit, schepen we in. Terwijl schipper Bob Hoogenboom ons door vaarten leidt waar tuinders in lang vervlogen tijden hun waar naar de veiling roeiden en we op commando bukken voor de vele lage bruggetjes, laten we ons al snel meeslepen door de verhalen die de 75-jarige Veender vertelt over deze Veender- en Lijkerpolder.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.