Premium

Zomerse inbraakgolf in Haaswijk, VVD wil dieven afschrikken met camera’s bij A44

Zomerse inbraakgolf in Haaswijk, VVD wil dieven afschrikken met camera’s bij A44
Oegstgeest

In de Haaswijk in Oegstgeest is sprake van een serieuze inbraakgolf. Sinds begin juli telde de politie acht woninginbraken in de wijk, terwijl er begin deze maand ook nog eens zes auto’s werden opengebroken.

De politie doet onderzoek naar de inbraken, maar heeft tot nu toe nog geen verdachten aangehouden. Overigens circuleert er in een wijk-app al wel enige tijd een filmpje van een beveiligingscamera waarop mogelijk een inbreker te zien is.

De situatie in de wijk zorgt voor zoveel onrust dat de plaatselijke VVD hierover inmiddels vragen heeft gesteld aan burgemeester en wethouders. De liberalen willen weten wat de inwoners en de gemeente kunnen doen om het dorp minder aantrekkelijk te maken voor criminelen.

Raadslid Inge Oosterhuis vermoedt dat Oegstgeest een geliefd doelwit is voor inbrekers doordat het direct aan de A44 ligt. ,,Voor ons als inwoners is het natuurlijk fantastisch dat je zo op de snelweg zit, maar ook voor inbrekers is het handig dat ze zo weer weg zijn.’’ Voor Haaswijk komt daar nog bij dat er zelfs twee verschillende uitvalswegen zijn die snel en soepel naar de rijksweg leiden.

Ook het feit dat veel inwoners tijdens de zomervakantie weg zijn, zou bijdragen aan het relatief hoge aantal inbraken. Oosterhuis: ,,Op vrijdag en zaterdag kun je hier in de winkelstraat bijna een kanon afschieten.’’

De liberalen zien wel manieren om het tij te keren. Naast gerichte voorlichting over het voorkomen van inbraken, denkt Oosterhuis aan de plaatsing van camera’s bij de op- en afritten van de A44.

,,Dat hebben we in het verleden al eens geopperd. Ik weet dat daar allemaal haken en ogen aan zitten, maar ik kan me heel goed voorstellen dat we daar binnenkort weer mee komen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.