Eraan/eraf: Strandloop voor dikke pannenkoek met stroop

Een appel-spekpannenkoek op de Leidse Beestenmarkt.© Foto LD

Theo de With
Leiden

Lekker die lunch! Maar hoeveel calorieën zijn dat wel niet? En hoe krijgen we die er weer af? Elke zaterdag nemen Laura Heerlien en Theo de With de proef op de som.

We horen Engels, Duits en Italiaans om ons heen. Op de een of andere manier hebben we het idee dat we ons in een toeristenfuik hebben laten lokken.

Eigenlijk waren we op weg naar de keet die de hele zomer op de Leidse Lammermarkt staat. Ondanks de belofte om 12.00 uur open te gaan, is daar nog geen teken van leven te bekennen. We lopen door naar de Beestenmarkt en de geur van pannenkoeken lokt ons naar De Schaapsbel.

Op de menukaart staat een lange lijst met pannenkoeken. We zwichten allebei voor die met appel en spek. De serveerster is waarschijnlijk een vakantiekracht en balanceert even later met twee grote borden over het terras. De stroop staat uitnodigend op tafel. We kunnen het niet laten om met de flacon een paar roestbruine strepen te trekken.

Calorietechnisch is dat natuurlijk helemaal niet handig. Zo’n pannenkoek is al een caloriebom en met die stroop loopt de teller nog verder op. Mijn foodapp zegt dat deze lunch mij 775 calorieën oplevert. Dat is beduidend meer dan een normale lunch. Bij Laura is dat ook merkbaar. Zij schuift haar bord weg, terwijl er nog een restje pannenkoek op ligt.

Al etend zeg ik dat zo’n lunch vraagt om een passende manier van verteren. Ik heb gezien dat er in Leiden een Zangeres Zonder Naam-wandeling is uitgezet vanwege haar honderdste geboortedag. Zo’n nostalgische wandeling past wel bij zo’n ouderwetse lunch. Hij is echter veel te kort om de aangegeten calorieën kwijt te raken.

Het wordt een strandwandeling. Van Katwijk naar Wassenaar en terug. Er staat aan de kust een fluks windje. De heenweg kost mij 55 minuten. Tijdens de korte stop bij strandpaviljoen De Golfslag beperk ik me tot een calorieloze cola zero. Terug naar Katwijk heb ik de wind in de rug en doe ik er vijf minuten korter over. Zo’n strandwandeling voelt goed en gezond. Op mijn caloriecalculator kan ik kiezen tussen recreatief wandelen (717 calorieën) of wandelen op normale snelheid door velden en dalen (1087 calorieën) Welke van de twee zal ik aanklikken?

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.