Premium

Astrid Warmerdam verlaat PUUR en begint nieuwe partij

Astrid Warmerdam verlaat PUUR en begint nieuwe partij
Astrid Warmerdam begint nieuwe partij.
Noordwijk

De Noordwijkse politiek krijgt er een nieuwe politieke partij bij. Het Noordwijkerhoutse PUUR-raadslid Astrid Warmerdam verlaat de fractie en begint een eigen partij. Nog voor het einde van het zomerreces op 12 september wil ze de nieuwe partij presenteren.

Warmerdam maakte bij de fusie bewust de overstap van het CDA naar PUUR, zegt ze, omdat die er als enige lokale partij voor de hele gemeente wilde zijn. Dat is er vooralsnog niet helemaal uit gekomen, vindt ze. ,,Ik heb het idee dat het Noordwijkse belang als het erop aankomt zwaarder weegt dan het Noordwijkerhoutse belang.’’ Maar dat vindt ze wel begrijpelijk. ,,PUUR heeft nu eenmaal zijn roots in Noordwijk en verreweg de meeste mensen in de partij zijn ook Noordwijkers. Om ook Noordwijkerhout echt volwaardig mee te laten tellen is ook een groeiproces.’’

Het is ook niet de reden waarom ze nu uit de partij stapt: dat is de meer dan stroeve samenwerking met fractievoorzitter Taetske Visser. ,,Het botert gewoon niet tussen ons’’, vat ze de afgelopen anderhalf jaar samen. De partij heeft nog via mediation geprobeerd daar verandering in te brengen, maar dat heeft niets opgeleverd, zegt Warmerdam. ,,Als iemand gewoon niet wil, dan kun je nog zoveel proberen maar dan heeft het geen zin. De fricties verziekten de sfeer in de fratie zo erg, dat ik op een gegeven moment dacht: laat ik dan maar de wijste zijn en vertrekken.’’

Daarmee verlaat ze niet de Noordwijkse politiek: in de aanloop naar de fusie was ze al bezig met een eigen lokale partij met een aantal dorpsgenoten, maar uiteindelijk kwam die er niet omdat ze voor PUUR koos. Nu ze het bij PUUR voor gezien houdt is, wil ze die partij alsnog oprichten. Dat moet nu heel snel gebeuren. Onder meer het voormalige Noordwijkerhoutse VVD-raadslid Marc Cramer maakt deel uit van de ’denktank’ die tussen nu en 12 september een nieuwe partij uit de grond moet stampen. Hoewel de breuk er al langer zat aan te komen, heeft Warmerdam daar tot aan het besluit om op te stappen daar geen werk van gemaakt. ,,Dan geef je mediation eigenlijk geen eerlijk kans’’, aldus Warmerdam.

Hoe de nieuwe partij gaaat heten, weet ze nog niet. Het woord ’samen’ komt in elk geval wel in de naam, verklapt ze alvast. Ze geeft daarbij haar raadszetel niet op, zodat de nieuwe partij meteen in de gemeenteraad is vertegenwoordigd.

Partijvoorzitter Hans Bakker noemt het ,,jammer dat het zo gelopen is. Maar er ging teveel energie in de verkeerde dingen zitten en dan moet je op een gegeven moment een keuze maken.’’ Volgens hem is het ’zeker niet zo dat we met ruzie uit elkaar zijn gegaan. Er is over en weer respect.’’ Waar PUUR en de nieuwe partij elkaar kunnen vinden, zullen ze zeker samenwerken, benadukt hij. Dat de Noordwijkse belangen zwaarder wegen dan die van Noordwijkerhout, is volgens niet waar. ,,Alle kernen zijn voor ons helemaal gelijkwaardig.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.