Premium

Aanvangstijdstip derby Katwijk - Quick Boys vervroegd: ’Minder verstoringen openbare orde’

Aanvangstijdstip derby Katwijk - Quick Boys vervroegd: ’Minder verstoringen openbare orde’
Sfeeracties voorafgaand aan Quick Boys - Katwijk in 2014.
© Foto Orange Pictures
Katwijk

Met drie voetbalclubs op het hoogste amateurniveau wordt het voor de gemeente Katwijk een seizoen vol drukbezochte derby’s. Dat levert niet alleen mooie beelden op, ook kopzorgen voor de autoriteiten.

De eerste opvallende maatregel dient zich al voor het begin van de tweede divisie aan: de aanvangstijd van Katwijk - Quick Boys op zaterdag 21 september wordt vervroegd van 15.30 uur naar 12.30 uur.

De lunchaftrap is het weliswaar het resultaat van ’goed onderling overleg’ tussen de gemeente Katwijk, de politie en de twee clubbesturen, maar komt er duidelijk op aandringen van burgemeester Cornelis Visser, die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid. ,,Wij verwachten daardoor minder verstoringen van de openbare orde’’, verklaart een woordvoerster.

De achterliggende gedachte, dat problematische supportersgroepen op dat vroege tijdstip nog minder onder invloed zijn van alcohol en drugs, wil geen van de betrokken partijen hardop uitspreken.

Het onderwerp ligt gevoelig. Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys worden na een rustige periode de laatste jaren weer volop geconfronteerd met supportersproblematiek, die profvoetbalachtige vormen begint aan te nemen. Vooral als gevolg van drank- en drugsgebruik worden de incidenten rondom risicowedstrijden talrijker en heftiger.

Hoewel slechts een fractie van de duizenden Katwijkse voetballiefhebbers zich structureel misdraagt, is het voor de clubs en de autoriteiten moeilijk om daar grip op te krijgen. Zij zetten zich schrap nu Quick Boys na negen jaar is teruggekeerd op het hoogste amateurniveau en daar is herenigd met rivaal Katwijk.

Vroeg aftrappen om veiligheidsredenen is in de tweede divisie ongebruikelijk: ook bij de minstens zo drukbezochte Spakenburgse derby’s gebeurt dat niet. De Katwijkse voorzitters zouden het liever anders zien, maar verzetten zich niet. ,,Naar aanleiding van dingen die zijn gebeurd bij vorige edities, willen de autoriteiten niets aan het toeval overlaten’’, zegt Bart van Kruistum van Quick Boys. ,,Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen.’’

Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen: ,,Incidenteel is het geen probleem, zolang het niet structureel wordt.’’ Van Kruistum: ,,Er is ons alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat dit geen gewoonte wordt. Dat kan alleen door deze editie ordentelijk te laten verlopen, dan kunnen we een vuist maken. Alle partijen zijn daarvoor keihard nodig.’’

Peter Koot, teamchef van de Katwijkse politie: ,,Ik hoop, en ga er van uit, dat mensen hun verstand gebruiken en dat het een prachtige derby wordt.’’ Vergouwen: ,,We willen allebei dat onze eigen club wint, maar er met elkaar mooie reclame voor het voetbal in Katwijk en de Duin- en Bollenstreek van maken.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.