VN-chef bezorgd om Amazonebranden

VN-chef bezorgd om Amazonebranden
New York

Het hoofd van de Verenigde Naties heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de natuurbranden in het Amazonegebied. "Tijdens de wereldwijde klimaatcrisis kunnen we ons niet nog meer schade permitteren aan een belangrijke bron van zuurstof en biodiversiteit", zei secretaris-generaal António Guterres op Twitter.

Een Braziliaanse overheidsdienst maakte deze week bekend dat in de eerste acht maanden van dit jaar bijna 73.000 branden zijn waargenomen, een enorme toename ten opzichte van 2018. Dat zorgde voor grote internationale bezorgdheid, onder meer bij de VN-chef. Die beklemtoonde in zijn bericht dat "de Amazone beschermd moet worden".

De Franse president Emmanuel Macron sprak op Twitter over een "internationale crisis". Hij wil dat de G7 zich daar komend weekend over buigt. "Ons huis staat in brand. Letterlijk. Het Amazoneregenwoud, de long van onze planeet die 20 procent van onze zuurstof produceert, brandt."

'Oorlog tegen de natuur'

Ook klimaatactiviste Greta Thunberg heeft zich uitgesproken over de kwestie. "Zelfs midden op de Atlantische Oceaan hoor ik over het recordaantal verwoestende branden in het Amazonegebied", twitterde de Zweedse tiener, die met een boot onderweg is naar New York. "Onze oorlog tegen de natuur moet stoppen."

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei donderdag dat zijn land de middelen niet heeft om de branden te bestrijden. "De Amazone is groter dan Europa", zei hij.

Meer nieuws uit Buitenland

Keuze van de redactie