Premium

Leidse Nicole Beukers op tijd fit genoeg voor WK roeien: ’Als de dood dat het weer mis zou gaan’

Leidse Nicole Beukers op tijd fit genoeg voor WK roeien: ’Als de dood dat het weer mis zou gaan’
Nicole Beukers: ,,Ik ben heel blij dat ik weer kan roeien.’’
© foto aNP
Leiden

Morgen gaan in het Oostenrijkse Ottensheim de wereldkampioenschappen roeien van start. Nicole Beukers, voormalig wereldkampioene (2017) en winnares van olympisch zilver (2016), ligt met haar dubbelvier logischerwijs aan de start. Toch was dat lang niet zo vanzelfsprekend als gedacht. De 28-jarige Leidse miste vanwege een ernstige rugblessure bijna het gehele seizoen, maar is precies op tijd hersteld voor deelname aan het WK.

Beukers kan het moment dat het misging zich nog als de dag van gisteren herinneren. ,,Het was 4 mei, de dag van Dodenherdenking. We zouden nog wat laatste oefenafstandjes doen op de Bosbaan voordat we naar de eerste wereldbekerwedstrijden in Plovdiv zouden gaan. Tijdens de warming-up voelde ik ineens een knak in mijn rug en ik zakte in elkaar. Van het ene moment op het andere kon ik helemaal niets meer”, vertelt ze.

Ze werd afgevoerd naar het ziekenhuis waar ze twee dagen lang moest blijven. ,,Mezelf omdraaien was al onmogelijk, laat staan dat ik mezelf kon voortbewegen.” Onderzoek wees uit dat het om een scheurtje in een tussenwervelschijf ging. De heftige reactie van haar lichaam bleek een beschermingsmechanisme. ,,Ik moest vooral daarvan revalideren, want echt alles zat vast en scheef.”

Wat volgde was een lang hersteltraject. ,,Het was heel suf, het begon met weer een half uur fietsen op een hometrainer en dat steeds een beetje langer. Na zes weken mocht ik het in de boot proberen, maar ook dat moest heel gedoseerd. Ik weet nog goed dat de eerste keer slechts een kwartiertje was. Heel spannend, want ik was als de dood dat het weer mis zou gaan.”

Herstel

Het herstel verliep echter fysiek compleet volgens plan. Vooral mentaal pakte het zwaarder uit dan gedacht. ,,Ik had me dat nooit gerealiseerd, maar het lastigste was uiteindelijk dat ik weer vertrouwen moest gaan krijgen in mijn eigen lichaam. Het gebeurde op volle snelheid en het duurde wel even voordat ik de angst dat het weer mis zou kunnen gaan volledig los kon laten. Je staat op de een of andere manier nooit stil bij die tienduizenden halen die wél goed gaan.”

Ondertussen roeide haar ploeg in verschillende opstellingen naar goede resultaten, waaronder een zilveren medaille bij het EK. Toch werden haar slagkwaliteiten (de roeister die het ritme aangeeft) gemist. Toen het er ook maar even naar uitzag dat Beukers de wereldkampioenschappen zou kunnen halen, werd ze alsnog ingezet. ,,We hebben niets overhaast gedaan, pas in ons laatste trainingskamp de laatste weken op het Italiaanse meer van Pusiano heb ik weer alles kunnen doen. Maar het was wel altijd al het plan dat ik het WK zou halen.”

Over haar kansen kan ze nog niet veel zeggen. ,,Qua kracht zal ik als individu wat hebben ingeleverd. Bepaalde krachtoefeningen heb ik bijvoorbeeld helemaal niet kunnen doen. Daar zit dus wel een onzekerheid. Daarnaast was het technisch als ploeg natuurlijk ook weer even wennen. Maar we hebben momenteel een sterke stijgende lijn te pakken, dus we gaan gewoon weer voor het hoogst haalbare. Met deze boot wonnen we in 2017 immers de wereldtitel.”

Toch staat de winst niet voorop voor de roeister van Njord. ,,We gaan het stap voor stap bekijken. Eerst moesten we ons voor de finale kwalificeren, dat zou meteen olympische kwalificatie betekenen. Vanaf daar kunnen we verder kijken. Op basis van het voorseizoen is China de topfavoriet. Samen met Duitsland en Polen komen wij daarna zou ik zeggen. Maar voorop staat dat ik heel blij ben dat ik weer kan roeien.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal