Eraan/eraf: Helemaal zen na een plantaardige worst

Een lunch bij Het Slachthuis.
© Foto Leidsch Dagblad
Leiden

Lekker die lunch! Maar hoeveel calorieën zijn dat wel niet? En hoe krijgen we die er weer af? Elke week nemen verslaggevers Laura Heerlien en Theo de With de proef op de som.

Vandaag lunchen we vegan style. Het Slachthuis bij de Meelfabriek in Leiden is een redelijk nieuwe lunchroom, waar - anders dan de naam doet vermoeden - niets dierlijks wordt geserveerd. Zelfs de melk in de koffie is van soja gemaakt.

Het grappige van Het Slachthuis: de kaart staat vol nepvlees. Er zijn fanatiekelingen die daar hun neus voor ophalen ’waarom zou je de smaak van vlees moeten nabootsen’, maar wij hebben totaal geen moeite met een nepburgertje of een plantaardige worst.

Ik kies voor een vegan hotdog, die geserveerd wordt in een wit pistoletje met wat zuurkool eronder en chipotlesaus met sesamzaadjes erop. Het vegetarische worstje smaakt prima en heeft een hele fijne eigenschap: het bevat slechts de helft van de calorieën van een echte worst. 122 in totaal, waardoor ik met de rest erbij op 363 calorieën uit kom. Dat valt mee, terwijl de lunch prima vult en toch niet zwaar op de maag ligt.

Om in de bewuste sfeer te blijven, kies ik vandaag voor een yogales. In de zomer tref je yogi’s in allerlei Leidse parken: Van der Werfpark, Leidse Hout, Plantsoen: overal worden de matjes uitgerold. Op sommige dagen gratis, andere dagen betaal je een paar euro per les. Ik kies voor de yin-yogales in het Plantsoen.

Bij yin-yoga rek je heel geconcentreerd en met langdurige bewegingen de spieren op. Ideaal voor wie wat stijf is in de gewrichten en wil ontspannen. Maar, waarschuwt een collega: je ligt wel in het park, tussen de hondendrollen, terwijl alle wandelaars je aangapen. Hoezo ontspannend?

Het effect van de omgeving valt gelukkig mee. We liggen in een park waar iedereen keurig z’n drollen in zakjes doet en starende wandelaars zie ik niet, want ik heb het grootste deel van de les mijn ogen dicht. Tijdens de ontspanning aan het einde van de les val ik zelfs heel even in slaap.

Helaas: voor de snelle vetverbranding is deze les dan weer niet geschikt. Wie met yoga wil afvallen kan beter kiezen voor ashtanga of bikramyoga in plaats van yin. Gelukkig moet ik nog boodschappen doen en bepakt met zware boodschappentassen loop ik de laatste restjes hotdog er alsnog helemaal uit.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.