Premium

Water en ons voedsel: zee doet smaken naar meer

2019-06-11 14:56:58 SCHEVENINGEN - Een keurmeester keurt haringen op de Visafslag voorafgaand aan de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, de traditionele start van het haringseizoen. ANP ROBIN UTRECHT
© Foto Robin Utrecht/ANP

Bij wie aan lekker eten denkt, loopt het water in de mond. Die gaat watertanden. Water speelt echter niet alleen aan het eind van de weg die het voedsel aflegt om tussen onze kaken te komen een rol, ook aan het begin.

Van oudsher wint de mens een belangrijk deel van zijn voedsel uit het water: van vis tot schaal- en schelpdier. In Nederland met zijn vele waterpartijen in het binnenland en zeeën die tegen een lange kust aan klotsen, ontstond gedurende eeuwen een op water gebaseerde eetcultuur. We zijn niet alleen een volk van dominees en handelslui, we zijn ook een volk van vissers en misschien nog wel meer: van viseters.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.