Premium

Parlevliet & Van der Plas verstevigt platvis-poot, overname Volendamse visverwerker

Parlevliet & Van der Plas verstevigt platvis-poot, overname Volendamse visverwerker
Platvis is voor Parlevliet & Van der Plas een ’aangename aanvulling’
Katwijk

Het Katwijkse visconcern Parlevliet & Van der Plas gaat verder met de versterking van zijn activiteiten op het gebied van platvis.

De multinational, die voor een groot deel vanuit IJmuiden werkt, maakte deze week bekend de Volendamse visverwerker Platvis Holland voor de helft te hebben overgenomen. Dit bedrijf, met 85 werknemers op de loonlijst, is gespecialiseerd in diepvriesvis. De onderneming levert onder meer aan restaurantketens in Europa.

Daarnaast heeft Parlevliet & Van der Plas het Belgische Nordpesca Europe ingelijfd. Dit bedrijf in Zeebrugge exporteert veel schol naar Italië en handelt daarnaast ook in andere verse vissoorten.

Vorig jaar nam Parlevliet & Van der Plas een meerderheidsbelang in de Dadas Groep uit Urk, met vijf kotters en een platvisverwerkingsbedrijf in deze havenstad.

Algemeen-directeur Diek Parlevliet noemde destijds de nieuwe activiteit een ‘welkome aanvulling’ op de werkzaamheden van de vismagnaat die zich verder bezighoudt met de vangst en/of verwerking van pelagische vis (haring, makreel) en garnalen.

Het familiebedrijf, dat inmiddels ruim zevenduizend werknemers op de loonlijst heeft staan, nam vorig jaar ook de Duitse visverwerker en groothandel Deutsche See over. Met 22 vestigingen en ruim 1700 medewerkers is dit bedrijf koploper in de Duitse visindustrie.

De overnames vloeien voort uit een nieuwe strategie die Nederlandse rederijen hanteren. Namelijk van schip naar schap. Oftewel: het bedienen van de hele keten en het versterken van de positie in de consumentenmarkt.

Zo heeft Vrolijk vorig jaar de aandelen van Kegge Garnalenhandel van de IJmuidense vishandel Tel overgenomen.

Daarnaast heeft Vrolijk in 2018 visverwerker en buurman Bertus Dekker Seafood opgekocht. De verkoopactiviteiten zijn ondergebracht bij Seafood Parlevliet, een dochterbedrijf van Cornelis Vrolijk dat in 2016 is ingelijfd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.