Bewegend Verleden: Universiteit Leiden viert 355-jarig jubilieum, 1930 [video]

Leiden

Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: het jubileum van de universiteit in 1930.

De universiteit pakt dit jaar uit met het haar 444-jarig bestaan, maar in 1930 was het spektakel misschien wel groter.

Erfgoed Leiden beschikt over een nitraatfilm van het 355-jarig jubileum, gekocht rond 1920, die van azijnzuuraantasting werd gered door er een 16mm-film van te maken.

We zien een verslag van de vijf dagen durende festiviteiten waarvoor heel Leiden uitliep. Er zijn beelden van het verzamelen van de reünisten bij het station en de feestelijke intocht in de stad. Op 23 juni lopen ze met vaandels over onder meer de Stationsweg.

De champagne vloeit, ook op het reünistendiner met 400 personen. Noordeinde wint de prijs in de wedstrijd voor de mooiste straatversiering, meldt Leidsch Dagblad van 24 juni. ’Honderden en honderden’ Leidenaren komen er naar kijken.

Een dag later vertrekt iedereen voor de opvoering van een groots opluchtspel op een eiland in de Kagerplassen bij Warmond. De deelnemende boten maken een tocht door de Leidse grachten. Op de Warmonder Leede stapt iedereen uit. Watervliegtuigen van de marine uit Den Helder zorgen ook voor vervoer van Leiden naar Warmond.

De naam van het ’waterfeestspel’ is De Vliegende Hollander waarbij Vikingen in echte schepen een overval uitvoeren. ,,Een prachtige opvoering, begunstigd door het mooiste denkbare weer, waardoor de stemmen helder klonken. Een uniek slot van de lustrumweek”, schrijft Leidsch Dagblad van 30 juni.

De film sluit af met de grootse intocht van de toneelspelers in de stad, door de grachten en op karren. Duizenden toeschouwers staan langs de kant. ,,Een enorme belangstelling”, kopt het Leidsch Dagblad van 26 juni. ,,’t Was net 3 October.”

De krant gooit er zelfs een hele pagina met foto’s tegenaan. Een zeldzaamheid. In die dagen bevatten de kranten meer tekst dan foto’s.

Er zijn veel meer festiviteiten in de lustrumweek, onder meer in het Lunapark. Daar wordt het feest afgesloten met een vuurwerk. Er komen maar liefst 70.000 bezoekers naar alle festiviteiten in het Lunapark.

(Een eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.