Eraan/eraf: Makreel verbranden op de Nieuwkoopse Plassen

Met een kano door de Nieuwkoopse Plassen.© Foto Leidsch Dagblad

Theo de With
Nieuwkoop

Lekker die lunch! Maar hoeveel calorieën zijn dat wel niet? En hoe krijgen we die er weer af? Verslaggevers Laura Heerlien en Theo de With namen deze zomer de proef op de som. Vandaag is de laatste aflevering.

De zon schijnt uitbundig. Op de zoveelste zomerse dag trekt het water. We willen aan het water lunchen en vervolgens met een activiteit op het water de calorieën verbranden.

Omdat collega Laura op vakantie is, rijd ik met dochterlief naar de Nieuwkoopse Plassen. De verwachting is dat het in dit natuurgebied wat rustiger is dan op bijvoorbeeld de Kagerplassen of het Braassemermeer. We komen bedrogen uit. In het dorpje Noorden vangen we bot als we een kano willen huren. ,,Niet gereserveerd? Vergeet het dan maar vandaag’’, zegt de jongeman van Nikano resoluut. ,,Op deze mooie zondag lijkt iedereen te willen kanoën.’’

Zo gemakkelijk laten we ons niet uit het veld slaan. Dochter belt met haar telefoon meteen naar Tijsterman in het nabijgelegen Nieuwkoop. ,,Reserveren? Nee hoor, daar doen wij niet aan’’, krijgt ze te horen. ,,Er liggen hier nog genoeg kano’s.’’

Eenmaal bij Tijsterman aangekomen lonkt het fraai aan het water gelegen terras. Onder de grote parasols is nog een aantal tafeltjes vrij. Tijsterman is een begrip in Nieuwkoop. De afgelopen tien jaar was er op hun terrein ook een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten gevestigd. Dat trok echter te weinig bezoekers en heeft de deuren gesloten. Nu draait alles hier weet om eten, drinken en waterrecreatie.

Mijn meergranenbroodje met gerookte makreel, Hollandse garnalen, zilveruitjes, cherrytomaatjes, komkommer, rode ui en sla is smakelijk. Mijn foodapp berekent dat deze lunch goed is voor zo’n 510 calorieën.

Tijd voor actie dus. We worden in onze tweepersoonskano geholpen door een jongeman met de naam Berend. De grap over Berend Botje is snel gemaakt, maar heeft hij waarschijnlijk al zo vaak gehoord dat hij er niet om kan lachen.

We volgen de gele route over de Nieuwkoopse Plassen. Eerst nog over een gedeelte waar ook motorbootjes mogen varen, maar als we door de smalle rietslootjes kanoën daalt een weldadige rust over ons neer. Over de 8,5 kilometer doen we anderhalf uur. Sneller dan verwacht. Volgens de caloriecalculator heb ik ook meer calorieën verbrand dan ik vooraf had bedacht: 615 calorieën. Een afsluitend witbiertje mag dus!

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.