Premium

Van Engelshoven tijdens opening academisch jaar: hoger onderwijsstelsel niet langer houdbaar

Op uitnodiging van rector magnificus Carel Stolker (met baard) gaf minister Ingrid van Engelshoven een toespraak tijdens de opening van het academisch jaar.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Het is onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) niet ontgaan dat het advies van de commissie Van Rijn de geesteswetenschappers, medici en sociaal onderzoekers ’boos’ heeft gemaakt. Dat was voor haar maandag in de Pieterskerk in Leiden, tijdens de opening van het academisch jaar 2019-’20, toch geen reden om een beleidswijziging aan te kondigen. Wel ziet zij dat het huidige stelsel van hoger onderwijs niet langer houdbaar is.

Minister Van Engelshoven nam begin juli een advies van de commissie Van Rijn over om tientallen miljoenen euro’s op de hoger onderwijsbegroting te verschuiven van de geestes-, medische en sociale wetenschappen naar bèta- en techniekonderwijs. Die opleidingen hebben het geld hard nodig, zei ze, nu de belangstelling van studenten voor dit type onderwijs zo hard groeit. Het is geen mooie maatregel; de minister omschreef hem als een spoedreparatie van het type ’boom op het spoor, gat in de weg’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.