Fietspaden in Leiderdorp veranderen in rood beton

Fieters maken gebruik van het vernieuwde fietspad, met betonnen platen, langs de Persant Snoepweg.© Foto Hielco Kuipers

Jorien van der Keijl
Leiderdorp

Comfortabeler op de fiets, een langere levensduur en onderhoudsvriendelijk: het fietspad langs de Persant Snoepweg in Leiderdorp heeft een duurzame metamorfose ondergaan. Ook de fietspaden langs de Engelendaal, die al jaren aan een onderhoudsbeurt toe zijn, staan op de planning.

In totaal heeft de gemeente zeven ton extra vrijgemaakt om meerdere fietspaden in het dorp te verduurzamen. Voor de rode platen telt de gemeente 65 euro per meter neer. Dat is duurder dan normale tegels, maar de betonnen exemplaren gaan langer mee. „Stoeptegels gaan los zitten, die moet je vervangen. Deze platen kunnen zestig jaar blijven liggen”, zegt een woordvoerder van de gemeente bij het fietspad. Hij somt meer voordelen op. „Boomwortels kunnen niet door de kieren, het beton slijt niet en de grote platen fietsen beter.”

Het fietspad, vanaf de rotonde bij het Alrijne tot aan de kruising met de Engelendaal, is een van de eerste fietspaden die de rode betonnen platen heeft gekregen. Het fietspad wordt een tweerichtingsweg, waarmee de fietsroute aan de overkant van de autoweg verdwijnt.

Voor de regionale pers kwam wethouder Daan Binnendijk (CDA/financiën) op zijn elektrische fiets even een stukje over het het beton rijden. „Normaal fiets ik hier niet, want ik kom uit Rijnsburg en dan ga ik over de Engelendaal.” Daar moet hij goed uitkijken. Langs deze weg is het fietspad al ruim twee jaar zo slecht dat de gemeente inmiddels gele waarschuwingsborden heeft neergezet. Verderop bij de Hoogmadeseweg staan dezelfde borden.

Waarom heeft de gemeente deze paden niet eerst aangepakt? „Dat heeft te maken met de plannen voor het warmtenet,” zegt Binnendijk met de fiets nog aan de hand. „Dat zou onder de fietspaden aangelegd worden. Als we gelijktijdig de fietspaden met de aanleg van het warmtenet konden vervangen, hoefden we maar één keer de boel open te breken.” Of het warmenet er nog komt, is onzeker. Binnendijk wil er in ieder geval niet meer op wachten. „We nemen verantwoordelijkheid.” Eerst worden vanaf 16 september de fietspaden aan de Hoogmadeseweg met rood beton verduurzaamd. Daarna wordt naar verwachting nog dit jaar een zijde van de Engelendaal, tussen de Laan van Berendrecht en Rietschans, gedaan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.