Leiderdorp in de race voor ’bijvriendelijkste gemeente’ van Nederland

Jorien van der Keijl
Leiderdorp

Leiderdorp is een van de vijftien genomineerden voor de titel ‘bijvriendelijkste gemeente van Nederland.’ De gemeente zet zich bovengemiddeld in om voor de wilde bij een geschikt leefgebied te maken.

Bijenexperts voorspellen dat er bij goed beheer 51 wilde bijensoorten in Leiderdorp kunnen voorkomen. In de gemeente zijn er aanzienlijk minder, vijftien soorten, door actieve bijenzoekers gevonden.

Zo vlogen de behangersbij, de groefbij en de zandbij al eens bij een teller voorbij. Dat dit aantal lager is dan de voorspelling komt omdat Leiderdorp relatief weinig bijentellers heeft.

Vooral de parken De Bloemerd en De Houtkamp zijn goede plekken om wilde bijen te spotten, zo blijkt uit een analyse van de bijenexperts. Dat is niet zo verwonderlijk: de wilde bij voelt zich thuis in een omgeving met veel bloemen en planten.

Op 2 november maakt Nederland Zoemt, dat een project is van ondere andere LandschappenNL, Natuur & Milieu en Naturalis, de winnaar bekend. Leiderdorp moet het opnemen tegen onder meer Utrecht, Delft, Zoetermeer, Gouda en

Almere. Inmiddels mogen 17 procent van alle gemeentes in Nederland zich bijvriendelijk noemen. Ook Leiden valt hieronder, maar komt niet op de nominatielijst voor.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.