Bussen Maarse & Kroon weer een dagje terug in Kaag en Braassem

Beeld van de Open Monumentendagen van vorig jaar: een bus van Maarse & Kroon stopt bij het oude kantoor van het bedrijf in Leimuiden.© foto Margot Hoogenboom

Paul van der Kooij
Leimuiden

Ze gaan weer door de regio rijden, de bussen van Maarse & Kroon. Tijdens de Open Monumentendagen die volgend weekeinde worden gehouden, verzorgen ze een gratis hop-on-hop-off-service langs opengestelde monumenten in Kaag en Braassem.

Oftewel: wie een bepaald monument wil zien, kan in de buurt uitstappen. Wil-ie naar een volgend monument, dan stapt-ie weer in. Enzovoorts. Ook is het mogelijk het hele 39,7 kilometer lange rondje te maken.

De bussen rijden alleen op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de laatste ronde van die dag worden alle bezoekers opgehaald. Niemand hoeft dus achter te blijven.

Wat het extra aardig maakt is dat Maarse & Kroon een van oorsprong Leimuidens bedrijf is, één van de grotere kernen van de Groene Hart-gemeente. Het werd opgericht in de jaren ’20 en had zijn hoofdkantoor tot 1933, toen het werd verplaatst naar Aalsmeer, in het hart van het dorp. In de jaren ’70 werd het met NBM samengevoegd tot Centraal Nederland.

Dorpshaven

Bij de vorige monumentendagen, toen er drie oude bussen meededen, speelde dat oude hoofdkantoor een rol als wissellocatie. Bussen die een rondje hadden gedaan, wachtten er tot ze weer konden vertrekken. Dit jaar was dat geen optie. Het pand moet binnenkort wijken voor de aanleg van een dorpshaven en er staan al tijden hoge hekken om de bouwlocatie.

Deden de oude bussen vorig jaar alleen monumenten aan in Leimuiden, Rijnsaterwoude en Woubrugge, ditmaal stoppen ze ook bij monumenten in Rijpwetering, Roelofarendsveen, Oude Wetering, Hoogmade en Oud Ade. Een extra bus leek dan ook geen overbodige luxe.

De volgende bussen rijden mee: een Mercedes Benz/Roset uit 1958, goed voor maximaal 24 personen, een Leyland/Verheul met hetzelfde bouwjaar, goed voor maximaal 46 personen, een Leyland/Roset uit 1963 waar dertig personen in passen en een Leyland/Verheul uit 1972 voor veertig personen.

Meer info over haltes en monumenten: www.rondomkaagenbraassem.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.