Premium

Kunst in de Heemtuin Leiderdorp dreigt te verdwijnen

1/2
Leiderdorp

De kunst in de Heemtuin in Leiderdorp dreigt te verdwijnen. De gemeente heeft de subsidie voor 2020 afgewezen. Voorzitter Jos Gerrese van Kunst in de Heemtuin doet een laatste oproep aan de gemeenteraad om de toekomst van de expositie de redden.

„De toekomst van Kunst in de Heemtuin ligt uw handen”, schrijft Gerrese aan de raadsleden. Hij diende deze zomer een subsidieaanvraag van 13.000 euro in. Het antwoord was negatief: er is geen cultuurnota en vanaf volgend jaar ook geen begroting meer voor het kunstproject.

Dat zou betekenen dat het doek na dertien jaar valt voor de beeldententoonstelling, die elk jaar van mei tot en met november, in de tuin te zien is. „Kunst heeft een lage prioriteit in Leiderdorp”, zegt Gerrese aan de telefoon. „De cultuurnota had er al lang moeten zijn.”

Hartstikke triest, noemt Gerrese de afwijzing van het gemeentebestuur. „Dertien jaar geleden was de beeldententoonstelling een initiatief van de gemeente, we doen het nog steeds in opdracht voor de gemeente, voor de Leiderdorpers.” Hij haalt een recente enquête aan. „60 procent van de Leiderdorpers vindt kunst in de openbare ruimte belangrijk.” Ook voor 2019 hing het voortbestaan van de stichting aan een zijde draadje. In de toen geldende cultuurnota was voor 2019 geen geld vrijgemaakt voor de expositie. Door een motie van de gemeenteraad de kwam toch 7500 euro beschikbaar. Met de reserves van de stichting, bijdragen van fondsen en liefhebbers kon de tentoonstelling toch nog doorgaan.

Met het beschikbare geld moest Gerrese wel een tentoonstelling opzetten die ’cultuur en welzijn met elkaar verbond’. Daarom liet hij kunstenaars komen om de Leiderdorpers bij het maken van een kunstwerk te helpen. „Dat is ook best leuk, maar een kunstenaar laten langskomen is relatief duur.” Zelf vindt hij de eis van de gemeente onlogisch. „We roepen steeds dat kunst geen welzijn is. En bezoekers zien liever kunst van gerenommeerde kunstenaars.”

Gerrese heeft minimaal 17.000 euro, waarvan 13.000 euro van de gemeentelijke subsidie, nodig voor een volwaardige tentoonstelling. „Als we het doen, doen we het goed. Anders stoppen we ermee, met pijn in ons hart.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.