Buurthuis Het Anker eind dit jaar dicht; Hazerswoude-Rijndijk krijgt nieuw centrum

Erna Straatsma
Hazerswoude-Rijndijk

Buurthuis Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk gaat eind dit jaar dicht.

Dat meldt de gemeente Alphen aan den Rijn in een ingezonden mededeling in het huis-aan-huisblad Groene Hart Koerier.

Het 47 jaar oude buurthuis aan de Chopinlaan voldoet ’niet langer aan de eisen van duurzaamheid en brandveiligheid en biedt niet de gewenste voorzieningen, sfeer, comfort en functionaliteit’. Het bestuur van het dorpshuis heeft al geruime tijd geleden laten weten ermee te willen stoppen. Deze stichting heeft een grote huurschuld bij de gemeente. ’Op de huidige voet verder gaan is geen optie’, aldus de gemeente.

Flexibel

De gemeente gaat op zoek naar een plek voor de bouw van een nieuw dorpshuis, laat ze weten. Dat gebeurt in overleg met het Dorpsoverleg Hazerswoude-Rijndijk Oost en het Netwerk Hazerswoude-Rijndijk. Zij mogen hun wensen formuleren voor een ’flexibel dorpshuis’, dat geschikt is voor een breed palet aan activiteiten.

Als tijdelijke huisvesting voor veel activiteiten in Het Anker is de voormalige christelijke basisschool Rhynenburch aangewezen, waar de openbare bibliotheek al een vestiging heeft en ook welzijnsorganisatie Tom in de Buurt actief is. Ook Junis trekt in dit pand met twee groepen buitenschoolse opvang. De gemeente is van plan het oude schoolgebouw op te knappen en te voorzien van ’een kleine keuken’, zodat het gebouw voor de duur van vijf jaar geschikt is ter vervanging van Het Anker.

Zolang niet alle gebruikers zijn verhuisd, blijft Het Anker open, maar het streven is om op 31 december dicht te gaan.

Sloop van Het Anker is niet aan de orde; de gemeente begint een onderzoek naar de mogelijkheden van hergebruik van het pand dat ooit is neergezet als kerkgebouw annex buurthuis en consultatiebureau. Het gebouw is ontworpen door Ton Alberts, van het architectenbureau Alberts & Van Huut, gespecialiseerd in ’organische bouw’.

De gemeenteraad debatteert half september over de toekomst van alle buurt- en dorpshuizen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.