Premium

Gesloten Noordwijkse nachtclub Home bijna failliet door granaat: ’Ik moet wekelijks tienduizend euro bijpassen’

Gesloten Noordwijkse nachtclub Home bijna failliet door granaat: ’Ik moet wekelijks tienduizend euro bijpassen’
Uitgaansgebied De Grent werd op 6 augustus afgesloten.
© Archieffoto
Noordwijk

Nachtclub Home in Noordwijk wil dit weekeinde weer open, om een faillissement te voorkomen.

Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld pleegt ’misbruik’ van haar bevoegdheden door de zaak tot 17 september gesloten te houden, aldus de advocaat van Home tijdens een kort geding donderdag in de Haagse rechtbank. Maar volgens de gemeente is er nog steeds dreiging na de vondst van handgranaten.

De uitgaansgelegenheid aan de Grent is sinds 6 augustus dicht, na het ontploffen van een explosief bij het huis van exploitant Robert Ruigrok. Een andere granaat, die niet afging, lag bij zijn club. De gedwongen sluiting zou eerst voor twee weken zijn, maar werd met een maand verlengd. Ruigrok is daar nu klaar mee, omdat hij in het hoogseizoen zijn geld verdient. „Ik moet wekelijks tienduizend euro bijpassen”, zei hij in de rechtbank. Er is zelfs al surseance aangevraagd om het personeel een uitkering te kunnen geven. Hij heeft een vermoeden wie er achter de handgranaten zit. Er is een slepend zakelijk conflict. „Mijn broertje haalde een motorclub binnen en wilde een lening afsluiten. Dat was niet handig.”

Het onderzoek naar de aanslag is nog aan de gang. De advocaat van de gemeente kon er niet zoveel over kwijt. Maar, doordat er niemand gepakt is en het motief onduidelijk is, durft de burgemeester het opheffen van de maatregel niet aan.

Verder zou er geen politie zijn om Home in de gaten te houden, waardoor de veiligheid van de jonge bezoekers niet valt te garanderen. „Er hadden ook doden of gewonden kunnen vallen”, stelde de advocaat namens de burgemeester. De openbare orde, veiligheid en gezondheid van de badplaats is volgens hem nog steeds in het geding.

In een verweerschrift van maar liefst zeventien pagina’s bestreed de advocaat van de nachtclub dat. De gemeente zou een veel te zwaar middel gebruiken. De dreigers kregen hun zin en de ondernemer werd gestraft.

De advocaat vond dat Noordwijk wat kon leren van Amsterdam, waar ook handgranaten in de horeca worden gevonden. „Daar gaan ze de zaak eerst onderzoeken en de burgemeester komt op bezoek.”

Noordwijk zou te vroeg naar het zware middel grijpen. De advocaat van de gemeente wees er telkens op dat de sluiting ’beperkt’ is.

Volgens de rechter draaide deze zaak om belangenafweging. Welke gaat voor? Ruigrok denkt dat hij zaterdag verantwoord open kan gaan. Er zijn extra beveiligers ingeschakeld en de wijkagent komt ook kijken. Hij hoort voor vrijdagmiddag 15 uur of hij het slot van de deur mag halen, of niet.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.