Premium

Ook mensapen communiceren met hun ogen

Psycholoog Mariska Kret van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar bonobo's. Zij blijken een voorkeur te hebben voor foto's die positieve associaties met zich meebrengen, zoals vlooien, seks en gapen.

De ogen van chimpansees en bonobos zijn net zo expressief als die van mensen. Tot nu toe werd gedacht dat dat niet zo was, omdat mensen oogwit hebben, wat het contrast met de irissen en de pupillen enorm vergroot. Bij andere primaten is het ’oogwit’ niet wit, maar het contrast met de iris is zeker evengroot. Daardoor kunnen ook chimpansees en bonobo’s, net als mensen, met hun ogen ’wijzen’ - ’he, kijk daar eens!’

Stel, je bent een chimpansee. Je zit in een open plek in het oerwoud lekker een banaan te eten, als je opeens in een hoek van je blikveld een luipaard ziet sluipen. ’O, o’, denk je geschrokken, ’dat moeten de anderen weten!’ Dan kun je twee dingen doen. Je kunt gaan schreeuwen en met je armen zwaaien. Dat is misschien niet zo verstandig, want dan trek je de aandacht van het roofdier. Wat je ook - beter - kunt doen, is in de richting van het luipaard gaan staren.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.