Premium

Column Mart Smeets: De ’Black Pearl’ is overleden, een land is in rouw

Column Mart Smeets: De ’Black Pearl’ is overleden, een land is in rouw

Rugby is een sport die overal over de wereld gespeeld wordt en in Nederland klein is gebleven. De internationale rugbywereld stond dit weekend stil bij de dood van Chester Williams, de eerste zwarte speler die voor de Springboks (het Zuid-Afrikaans rugbyteam, red.) uitkwam.

Williams won met Zuid-Afrika de o zo belangrijke wereldtitel in 1995 en kon daarna een heldenleven in zijn land leven; geliefd door iedereen, zwart, wit of met welk kleurtje dan ook.

Williams stierf afgelopen vrijdag, nadat hij een half uur eerder nog met een rugbybal had staan gooien en plezier had gemaakt met omstanders. Hartaanval. Kaapstad in rouw, het land in rouw.

Williams was de man die door Nelson Mandela vooruitgeschoven werd in diens pogingen de Springboks tot een multiraciale ploeg te maken. Vergeet niet: de Springboks waren tot die tijd niet toegankelijk voor spelers met een kleurtje.

Zuid-Afrika haalde in een golf van groot enthousiasme door het hele land en met Mandela als bescheiden, maar wel duidelijk aanwezig middelpunt, de wereldtitel binnen en rugby werd een gemengde sport. Williams werd een instant held, een man die overal gevraagd werd (hij gaf clinics tot in Roemenië, Oeganda en Tunesië) en die overal in Zuid-Afrika herkend werd. Ja, je mag hem best een sportieve held van het volk noemen.

Williams was de vijfde man van de WK-ploeg van 1995 die vroeg is komen te overlijden. Eerder al stierven flankspeler Ruben Kruger (39 jaar oud aan een hersentumor), scrumhalf Joost Heystek van der Westhuizen (45 jaar oud aan ALS), James Small (vorige maand, 50 jaar aan een hartstilstand) en coach Kitch Christie (in 1998 al).

Het is opmerkelijk dat vier spelers van de succesvolle WK-ploeg van 1995 relatief jong stierven. Critici zijn al begonnen met het plaatsen van vraagtekens bij dit feit.

Vooralsnog rouwt Zuid-Afrika om een van haar meest geliefde sportmensen ooit, een man die wij niet kennen, maar de rugby-wereld des te meer: Chester Williams, de ’Black Pearl’.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.