Premium

Iets kapot? Repareren, niet zomaar weggooien, zegt Sire in een nieuwe campagne

Iets kapot? Repareren, niet zomaar weggooien, zegt Sire in een nieuwe campagne

Onnodig spullen weggooien. Dat is slecht voor het milieu. Het merendeel van de mensen weet dat, zegt Sire – de onafhankelijke stichting voor ideële reclame. Sire wil mensen aanzetten tot repareren met de nieuwe campagne ’Waardeer het, repareer het’.

Wat gooien we veel weg! Per persoon zetten we jaarlijks 18 kilo aan elektrische apparaten bij het afval, 15 kilo aan textiel en 16 kilo ’overig’. Volgens Sire is een kwart tot de helft van de afdankertjes nog prima te repareren.

Weet we niet hoe? Of is repareren te duur ten opzichte van de aanschafprijs? Op de site van Sire staat een verwijzing naar de zogenaamde repaircafé’s die de afgelopen tien jaren als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. 78 adressen zijn er te vinden en dat zijn ze lang niet allemaal. ,,Er zijn 345 repaircafé’s in heel Nederland”, zegt een woordvoerster. ,,Maar ze zijn niet gemakkelijk te registreren. Er komen continue nieuwe bij en er verdwijnen voortdurend repaircafé’s. Slechts een op de dertien consumenten let bij aanschaf van iets op of reparatie in de toekomst mogelijk is.

Maar het goede nieuws is bijna iedereen is trots als hij of zij zelf iets heeft gefikst. Dat smaakt naar meer. Driekwart van de mensen gaat na een succesje een volgende keer sneller over tot reparatie. Gewoon doen dus.

Zuiniger zijn we op duurdere dingen van meer dan 100 euro: onze laptop, onze telefoon, onze naaimachine en onze klok. En onze fiets? Die gooien we eigenlijk nooit weg.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.