Premium

Column Fit Blijven: Lachen is gezond

Column Fit Blijven: Lachen is gezond

Lachen is gezond - ja, echt waar! Uit verschillende onderzoeken blijkt dat lachen gezond is en zelfs een therapeutisch effect kan hebben.

Niet zo gek dus dat in ziekenhuizen Cliniclowns worden ingezet om de patiënten op te vrolijken. Of dat er heuse lachtherapieën bestaan.

Tijdens het lachen komt er in de hersenen het geluk hormoon endorfine en het hormoon dopamine vrij, dit zijn pijnstillende stoffen waardoor iemand zich tijdelijk lekkerder voelt. Naast dat lachen maakt dat iemand zich lekkerder voelt, werkt het stressverlagend en stimuleert lachen het immuunsysteem van het lichaam.

Op het moment dat je iets grappigs ziet of hoort worden bepaalde delen van de hersenen actief bij de verwerking van deze prikkels. Deze prikkels wordt weer omgezet in geluid en in mimiek. Er bestaan verschillende vormen van lachen zoals glimlachen, schaterlachen en de slappe lach. Ook kan iemand spontaan lachen of gemaakt.

Lachen hoort bij ons menselijke gedrag. Wanneer heb jij voor het laatst echt oprecht hard gelachen om iets? Of zelfs buikpijn gehad van het lachen?

Helaas lijkt het wel dat we in de loop van de jaren de kunst van het lachen een beetje verleren. Een kind kan onbedaarlijk lachen zonder dat het zich iets aantrekt van de omgeving. Bij het opgroeien komt een stuk zelfbewustzijn dat ervoor kan zorgen dat men zich geremd voelt en minder snel hardop lacht in gezelschap. En dat is jammer, want lachen werkt aanstekelijk en is gezond.

Niet voor niets dat men zegt; een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.