Premium

College Lisse: bij Polenhotel geen belangenverstrengeling

College Lisse: bij Polenhotel geen belangenverstrengeling
De plaats waar het Polenhotel moet komen.
© foto leidsch dagblad
Lisse

D66-wethouder Jeanet van der Laan heeft zich op geen enkele wijze bemoeid met de komst van een Polenhotel aan de Heereweg 333, verzekert het college de gemeenteraad in een brief over de gang van zaken rond dit project van haar broer. Een oordeel over de participatie en communicatie laat het college over aan de gemeenteraad, maar het vindt wel dat ’je in dit soort zaken extra alert moet zijn.’

Het bedrijf Mployment van Michael van der Laan vroeg vorig jaar november om op de bovenverdieping van het kantoorpand 36 arbeidsmigranten te mogen huisvesten. Het informeren van de omwonenden en andere belanghebbenden liet het college over aan Van der Laan als aanvrager. ,,We realiseren ons dat je juist in dit soort zaken extra alert moet zijn, zeker als het gaat om communicatie en participatie gaat’’, schrijft het college, maar in dit geval heeft is alleen aan Van der Laan gevraagd om de omwonenden te informeren.

Die deed dat vervolgens mondjesmaat. Zijn benedenbuurmand Ronald van der Kuil zegt zelfs verteld te zijn dat Mployment op de bovenverdieping zijn kantoor zou vestigen. Van der Laan stelt overigens dat hij Van der Kuil wel degelijk heeft verteld wat de bedoeling was. De omwonenden aan de overkant van de Heereweg vernamen in november via een artikel in deze krant over de plannen, maar hebben van Van der Laan nooit iets gehoord. Ook op vragen richting de gemeente bleef het volgens hen stil. Uiteindelijk kregen ze wel een briefje van de gemeente dat de vergunning was verleend, waarop ze naar de bezwarencommissie stapten.

Lees ook: Michael van der Laan ziet geen overlast voor buurt bij ’polenhotel’ aan Heereweg

De zitting was een paar weken geleden en het is nu wachten op het oordeel van de commissie. Dat doet het college ook en het gaat daarom niet verder inhoudelijk op de bezwaren in. Het college stelt wel dat er geen sprake is van belangenverstrengeling: bij haar aantreden heeft Van der Laan gemeld dat haar broer arbeidsmigranten huisvest en om die reden is dat beleidsonderdeel naar wethouder volkshuisvesting Jolanda Langeveld van Nieuw Lisse gegaan. Dat Michael van der Laan in de afgelopen raadsperiode raadslid was voor Nieuw Lisse, is volgens het college geen probleem. ,,Het staat een oud-raadslid net als alle inwoners en ondernemers in onze gemeente vrij om een vergunning aan te vragen. Daarbij moeten we belangenverstrengeling vermijden. Daar zijn ook regels voor opgesteld’’, aldus het college.

Over de procedure wil het college nog wel een keer met de raad praten, geeft het aan. Die moet dan maar beoordelen of het allemaal wel voldoende is geweest. Overigens steek het college wel een beetje de hand in eigen boezem. ,,We evalueren als organisatie ook op eigen initiatief hoe we de communicatie en participatie kunnen verbeteren.’’

Lees ook: Omwonenden en bedrijven lopen te hoop tegen komst polenhotel aan Heereweg

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.