Premium

Commentaar: Aan gaskraan eerder sluiten hangt nog wel een prijskaartje

Commentaar: Aan gaskraan eerder sluiten hangt nog wel een prijskaartje
Minister Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, arriveert op het Binnenhof.
© ANP/Remko de Waal

Het eerder dichtdraaien van de Groningse gaskraan is een historische overwinning voor de bewoners van deze noordelijkste provincie, die jaren smeekten hun veiligheid te eerbiedigen.

Want ondanks ontkenningen van overheidswege, dat aardbevingen in Groningen rechtstreeks verband houden met de gaswinning in Slochteren, was het voor hen zo klaar als een klontje. Het gerommel in aardlagen diep onder hen bracht schade toe aan hun woningen, maakte een aantal zelfs onbewoonbaar en bracht de eigenaren aan de rand van het bankroet.

De regering ging dit jaar door het stof, toen zij zich realiseerde dat de Groningers te lang aan het lijntje zijn gehouden. Premier Rutte sprak van ’een crisis in slow motion’ en voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) Joustra zelfs van ’de grootste schande van Nederland’. Het onderzoek dat de OVV naar de gaswinning uitvoerde leverd veelzeggend voorbeelden op van de manier waarop met aanbevelingen wordt omgegaan en adviezen van inspecties in een la kunnen verdwijnen.

Minister Wiebes, die eerder dit jaar nog iets goed te maken had met de Groningers omdat hij een zware aardschok ’bevinkje’ noemde, heeft nu het gas erop. Niet in 2030 maar al in 2022 denkt hij de gaskraan te kunnen sluiten. Voordat er slachtoffers vallen kiest hij voor veiligheid. Dat heeft een prijs. In plaats van gas uit eigen bodem moet gas worden geïmporteerd en versneden met stikstof om het geschikt te maken voor de Nederlandse apparatuur. En de rekening van de schadeafwikkeling in Groningen is ook nog lang niet voldaan.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.