Premium

60 seconden: Brugwachters

60 seconden: Brugwachters

Hij ligt op een logische plek tussen Leiden en Leiderdorp: de Spanjaardsbrug. Er ligt zelfs al zó lang een brug, dat in de nevelen der tijd verloren is gegaan wanneer de eerste oversteek er was. In elk geval was het ruim vóór 1534, want in dat jaar wordt een ’vernieuwing’ van de brug gemeld.

De brug ligt parallel aan de Oude Rijn en het was dé weg om Leiden vanuit het oosten te naderen. De fraaie Zijlpoort die later iets verderop als stadstoegang werd geplaatst, getuigt daar ook wel van. Je zou dus denken dat het vervelend is als zo’n brug er een tijdje uit ligt. Fout. Leiden maakte het jaren terug al - met eenrichtingsverkeer náár de brug - juist lastiger de stad te bereiken. Dat Leiderdorp aan de andere kant hetzelfde deed (ook náár de brug), hielp ook niet. Over een paar jaar gaat de brug zelfs permanent dicht voor auto’s.

Vorige week was ik in het Slowaakse Štúrovo en Hongaarse Esztergom. De twee plaatsen worden gescheiden door de machtige Donau, maar sinds 1895 verbonden door de Mária Valéria brug. Alleen lag het stalen bouwwerk sindsdien langer in puin dan dat hij in gebruik was en pas in 2001 herbouwd. Om de band met de andere kant nooit meer kwijt te raken is de symbolische Bridge Guard ingesteld: Kunstenaars, schrijvers en dichters krijgen tijdelijk een woning in de buurt om de brug in de gaten te houden en er een project aan te wijden. Mentale bescherming, noemt de achterliggende organisatie het. Zolang er een mentale verbinding is tussen de bewoners aan weerszijden, is de brug niet in gevaar.

Een mooi sentiment. Zover zijn ze in Leiden nog niet. Misschien over een jaar of vijftig.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.