Leidse hoogleraar maakt resistentieremmers die oude antibiotica oppeppen

Nathaniel Martin.
© Hielco Kuipers
Leiden

Een nieuwe resistentieremmer uit de onderzoeksgroep van de Leidse hoogleraar biochemie Nathaniel Martin kan de werking van bestaande antibiotica versterken. Dat zegt Martin komende vrijdag in zijn oratie, op vrijdag 13 december in het Academiegebouw in Leiden.

De wereldbevolking heeft dringend behoefte aan betere bacteriendodende medicijnen. De huidige middelen zijn ontwikkeld tussen de jaren ’40 en ’70 van de vorige eeuw, uit antibiotica die in de bodem werden gevonden. Ze waren relatief eenvoudig te bewerken tot geneesmiddel. Toen dat moeilijker werd, stapte de farmaceutische industrie over op andere ziekten, zoals kanker. Als gevolg hiervan overlijden jaarlijks 700.000 mensen aan antibioticaresistentie, die in de jaren ’60 en ’70 wel behandeld hadden kunnen worden.

Biochemici kunnen wel nieuwe antibiotica ontwikkelen, maar ze komen niet op de markt omdat ze moeten concurreren met de bestaande middelen. Martin werkt daarom aan molecuulremmers die in combinatie met conventionele antibiotica resistente bacteriën toch kunnen doden. Op deze remmers heeft hij patent aangevraagd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.