Martijn Fischer zingt André Hazes

Zijn postuur, zijn loopje, zijn blik. Kijk naar Martijn Fischer, gebruik je fantasie en je ziet André Hazes. Fischer speelde de rol van de volkszanger al in de musical en de film, nu gaat hij met een Hazes-concertprogramma het land in. Wonderlijk, vindt hij het zelf. „Zonder hem ooit te hebben ontmoet, trek ik al jaren met hem op.”

Hij oogstte lovende recensies voor zijn vertolking van André Hazes in de musical en de film over de volkszanger. Zijn recept? „Goed naar hem kijken en zijn bewegingen in mijn optredens verwerken. Op filmpjes met oude interviews en concerten bestudeer ik zijn maniertjes en zijn manier van praten. Als je goed kijkt, zie je het ook als hem een gedachtekronkel te binnen schiet. Dat kan soms hilarisch zijn.”

Koekoek

Hij geeft het voorbeeld van een vraaggesprek in de tuin van Villa Felderhof. Halverwege worden gastheer en gast gestoord door een luidruchtige koekoek. „Je ziet hoe die vogel Hazes uit zijn concentratie haalt. Dan zegt-ie: ’Ik betaal 25 gulden per maand aan een natuurfonds, dan is dit toch niet nodig?”

Uit zijn hart

Nee, Martijn Fischer was helemaal geen fan van André Hazes. Maar hij is het wél geworden. „Ik hou van de grilligheid van zijn karakter. En ik bewonder zijn ongelooflijke muzikaliteit. In filmpjes van zijn optredens zie je hem heel vakkundig en handig schakelen in zijn zang. Ook heb ik groot ontzag voor hem als tekstschrijver. Zijn woorden komen recht uit het hart. Zonder omwegen of omslachtige toestanden verwoordde hij zijn gevoelens. Of het taalkundig klopte, maakte hem niks uit. Hij gooide gewoon zijn hart open en liet daarmee zichzelf zien.”

„Zijn liedjes zijn onverslijtbaar. Of ik ze zing op een deftig congres van keurige stropdastypes of op de Zwarte Cross: iedereen gaat uit zijn dak. Dat geeft me ook houvast, bij optredens. Ik weet gewoon zeker dat ik over het repertoire niet hoef te twijfelen: dat doet het altijd goed.” Maar hij heeft meer reddingsboeien op het toneel, vertelt hij. „Mijn meisje is één van de drie achtergrondzangeressen en de jongens van de band zijn al jaren mijn vrienden.”

Ambacht

Martijn Fischer wordt geroemd als de meest geloofwaardige Hazes-vertolker. Hoe denkt hij zelf dat dat komt? „Ik ben geen doorsnee-acteur. Geen toneelman van de diepe psychologie en de ingewikkelde benadering. Ik zie zingen en acteren gewoon als een ambacht en heb geen pretenties. Dat komt vast omdat ik voor ik dit vak in ging, wel twintig verschillende baantjes heb gehad. Ik zat in de bouw, ik zat op de sociale academie, ik was koerier en stond in winkels. Dan weet je wat er onder gewone mensen leeft. Daardoor bindt het publiek zich makkelijk aan mij. Ze voelen aan dat ik één van hen ben.”

Filmpjes

Bij zijn theaterconcerten laat hij filmpjes zien van André Hazes en vertelt hij anekdotes over de zanger. „De tijd van zijn doorbraak is misschien wel het meest fascinerend. Hoe hij de sprong maakte van de zingende barkeeper naar een uitverkocht Concertgebouw, is echt heel bijzonder. Als je er dan bij stilstaat dat hij als kind door zijn vader op het biljart werd gezet om voor een paar centen in en volle kroeg een liedje te zingen, zodat pa van de opbrengst zijn borrel kon betalen, besef je dat het verdienmodel er bij hem al vroeg in zat. Dan snap je ook waarom geld voor hem zo belangrijk was. Want daarmee kon hij ontsnappen aan de armoede van thuis. Maar tegelijk was het succes door alles wat erbij kwam voor hem ook de weg naar de afgrond. Ik ben 51 jaar. Als je weet dat hij maar 53 is geworden, voelt dat raar. Dat kan me benauwen.”

Kinderen

Wat vindt de familie Hazes van zijn Hazes-concerten? „Ik geloof dat ze het wel goed vinden, hoe ik het doe. Ik kan het prima met ze vinden. Af en toe heb ik contact met ze. Ik vind het razend knap dat zijn kinderen zo’n succes hebben.” Stilletjes vraagt hij zich soms af wat Hazes zélf ervan zou vinden. „Wat zou ik graag van hem willen horen wat hij ervan vindt dat ik zijn gedachtegoed uitdraag. Ik zou het geweldig vinden om gewoon eens uurtje samen met hem te vissen en daarover te mijmeren.”

Fischer zingt graag Hazes, maar waakt ervoor in het Hazes-imago te blijven steken. „Ik schrijf en zing ook mijn eigen liedjes. Nederlandstalig en volks. Maar het lijkt niet op het Hazes-repertoire.” Ook is hij te zien in tv-series en speelfilms. Zo heeft hij net de opnamen achter de rug van de film ’Onze jongens in Miami’: een scenario waarin hij met onder anderen Jim Bakkum een stel bouwvakkers speelt. Als hun bedrijfje financieel klem zit gaan ze voor de belasting op de vlucht naar Amerika, waar ze een stripclub beginnen. Ook is hij wekelijks als presentator en acteur te zien in het tv-programma ’Je had erbij moeten zijn’, waarin hij met een team van acteurs sterke verhalen naspeelt.

Bloot

Opnieuw komt hij terug op André Hazes. Zonder hem ooit gesproken te hebben, beschouwt Martijn Fischer hem toch als een vertrouweling. „In zijn teksten gaf hij zich bloot. Dus als je zijn liedjes goed beluistert, kom je toch heel dichtbij hem.” Hij is fan, maar geen bewonderaar die zijn idool op een voetstuk zet. „Ik hoef hem ook niet psychologisch door te zagen of hem diep in zijn hart te kijken. Dat vind ik te privé. Maar door zijn teksten en zijn interviews heb ik hem toch een beetje leren kennen. Dat is genoeg.”

Dichterbij hoeft niet. „Ik wil hem spelen. Ik hoef hem niet te zijn.”

De lijntjes tussen André Hazes en Martijn Fischer

Qua uiterlijk zijn er overeenkomsten, tussen André Hazes en Martijn Fischer. Lijken hun levens ook op elkaar? Een vergelijking op vijf punten:

Hun jeugd:

André Hazes groeide op in de Amsterdamse pijp, drie-hoog-achter. Armoe troef. Om zijn rekening in de kroeg te betalen, zette zijn vader zoon André op op het biljart om hem te laten zingen. Met de dubbeltjes en kwartjes die hij na afloop ophaalde, stelde pa de kastelein tevreden.

Martijn Fischer beleefde zijn kindertijd tussen de bossen en de villa’s bij Bosch en Duin. „We hadden paarden en en grote tuin. Tot mijn ouders uit elkaar gingen.. Toen zijn we in Utrecht gaan wonen, waar wel wel tig keer zijn verhuisd.”

Hun beroepskeuze:

André Hazes was al snel van school en had tientallen baantjes. Hij werkte in fabrieken, op schepen, was fietsenmaker, schoorsteenveger, slagersknecht, bouwvakker, diskjockey, marktkoopman en zingende kelner. Martijn Fischer had ook geen voorbeeldige schoolloopbaan: „Ik was 23 toen ik mijn havo-diploma haalde. Eerder had ik gewoon geen structuur in mijn leven.” Daarna was hij bouwvakker, koerier, winkelbediende, student aan de sociale academie en noem maar op. Tot hij op de Hogeschool voor de Kunsten terechtkwam om acteur te worden. „Na een jaar stopte mijn studiebeurs. Om wat te verdienen, was ik zanger bij een band voor bruiloften en partijen.”

Hun privéleven:

André Hazes trouwde drie keer en kreeg vier kinderen. Martijn Fischer heeft twee zonen uit een eerdere relatie. Nu woont hij samen met een vriendin met wie hij een zoontje heeft.

De zenuwen:

André Hazes stond vaak verstijfd van de zenuwen naast het podium voor hij podium op moest. Dus: gauw nog een sigaretje en een slokje, om moed te verzamelen. Martijn Fischer herkent het fenomeen: „Voor aanvang van een concert ben ik ook altijd bloednerveus. Soms heb ik dan echt de neiging om weg te rennen. Maar als het eerste liedje lekker gaat, ben ik er meestal wel doorheen.”

Hun dorst:

André Hazes zag je nooit zonder biertje. „Dat de drank zijn beste vriend was, kan ik me voorstellen. Alcohol helpt tegen onzekerheid. En met een biertje op, lukt het ook net even beter om contact met het publiek te krijgen. Dat werkt in je voordeel.” Toch drinkt Martijn Fischer alleen maar koffie en water. „Misschien wel omdat ik bij Hazes heb gezien wat alcohol aanricht.”

’Martijn Fischer zingt hits van Hazes’ in de theaters. Op 20/9 in Almere, 21/9 in Hoorn, 23/9 in het Concertgebouw in Amsterdam, 26/10 in Hilversum, 31/10 bij Cool in Heerhugowaard, 13/11 in Hoofddorp, 20/11 in Alkmaar, 27/11 in Purmerend, 6/12 in Zaandam, 12/12 in Leiden, 14/12 in Haarlem, 28/12 in Den Helder, 4/1 in Beverwijk en 18/1 in IJmuiden.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.