Premium

Bouw nieuw dorp op voormalig vliegkamp Valkenburg vertraagd door stikstof

Bouw nieuw dorp op voormalig vliegkamp Valkenburg vertraagd door stikstof
Voormalig vliegkamp Valkenburg.
© Archieffoto
Valkenburg

De bouw van een nieuw dorp op voormalig vliegkamp Valkenburg loopt vertraging op als gevolg van de stikstofuitspraak van de Raad van State.

Het lukt niet om de bestemmingsplanprocedure voor de eerste 1500 woningen dit jaar af te ronden, schrijft het gemeentebestuur in een brief aan de raadsleden.

De betrokken partijen hebben de afgelopen periode nader onderzoek moeten doen om het plan voor de bouw van ongeveer vijfduizend huizen naast een beschermd Natura 2000-gebied ’te verantwoorden’.

Het project viel onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS), waarin rekening werd gehouden met toekomstige stikstofbeperkende maatregelen, zoals een toename van het aantal elektrische auto’s. De Raad van State maakte dit jaar korte metten met die werkwijze.

Het Katwijkse gemeentebestuur kondigt aan dit najaar met een nieuwe ’onderbouwing op stikstof’ te komen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de daardoor opgelopen vertraging is. De bedoeling was om over twee jaar de eerste huizen te bouwen, maar daarvoor moest de gemeenteraad nog dit jaar instemmen met het bestemmingplan. Dat gaat dus in elk geval niet lukken.

Over de bebouwing van de oude vliegbasis wordt al decennia gesproken. Na de doorbraak van eind vorig jaar maakten Katwijk en de andere betrokken partijen haast met het uitwerken van de plannen, om de druk op de woningmarkt te verlichten. Die voorbereidingen gaan gewoon door. Zo is het Rijksvastgoedbedrijf, de grondeigenaar, begonnen met archeologisch onderzoek.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.