Premium

Subsidiestop zorgt voor onrust bij Katwijkse organisaties en verenigingen

Subsidiestop zorgt voor onrust bij Katwijkse organisaties en verenigingen
Voedselbank Katwijk, hier op archiefbeeld uit 2014, vreest het einde als de subsidie over twee jaar wordt stopgezet.
© Archieffoto
Katwijk

Het was voor veel verenigingen en maatschappelijke organisaties in Katwijk de afgelopen maanden flink schrikken: een brief van de gemeente met de mededeling dat hun subsidie per 1 januari 2021 wordt stopgezet.

Zij lieten zich niet allemaal geruststellen door de bijbehorende mededeling van het gemeentebestuur dat het een juridisch noodzakelijke stap is, vanwege een geheel nieuwe manier van werken, en dat het dus niet hoeft te betekenen dat de subsidie ook daadwerkelijk wegvalt.

Katwijk gooit een hele stapel beleidsplannen op het gebied van zorg, cultuur en sport bij het oud papier en vervangt die door één ’maatschappelijke agenda’. Daarmee wil de gemeente beter kunnen verantwoorden waarom het subsidies verleent, en voortaan kunnen meten welk effect die hebben.

Dat houdt in dat ontvangers meer initiatief moeten tonen dan ze gewend zijn, om hun subsidie te behouden en rechtvaardigen. De gemeente zelf wil van de voor- naar de achtergrond gaan. Best spannend, vindt Katwijk zelf ook, te meer omdat zo’n grote verandering met onzekerheden gepaard gaat. Sommige organisaties en verenigingen zien dat niet zitten en reageren bezorgd en fel op de brief over het einde van de bestaande subsidie per 2021.

Bezwaar

Het bestuur van Voedselbank Katwijk schrijft aan het gemeentebestuur ’ernstig bezwaar te maken’ tegen dat voornemen. In combinatie met de onzekerheid over de huisvesting vanaf volgend jaar zomer - woningcorporatie Dunavie kan dan voor het eerst in de veertienjarige historie van de voedselbank geen pand beschikbaar stellen - kan dit volgens het bestuur ’uiteindelijk mogelijk leiden tot de opheffing’.

De vrijwilligersorganisatie, die wekelijks 140 Katwijkse gezinnen van voedsel voorziet, vindt ook dat er veel te weinig aandacht is voor schuldhulpverlening in de maatschappelijke agenda. ’Wellicht is dit te wijten aan de relatieve onmondigheid van de 3800 Katwijkse gezinnen met problematische schulden (vijftien procent van alle gezinnen). De schaamte die zij ervaren over hun situatie, blokkeert dat zij actief hun ongenoegen komen uiten in het gemeentehuis als protest tegen dit voorgenomen besluit tot subsidiebeëindiging.’

In een reactie daarop spreekt het gemeentebestuur haar waardering uit voor het belangrijke werk van de voedselbank. Het benadrukt dat die organisatie na de herverdeling van subsidies daar zeker voor in aanmerking kan blijven komen. Ook hoopt het de helpende hand te kunnen bieden bij het vinden van een geschikt nieuw onderkomen.

Welzijnskwartier, een grote maatschappelijke organisatie die al jarenlang nauw samenwerkt met de gemeente, stuurde ook een teleurgestelde en bezorgde brief. Maar, benadrukt directeur Piet van Arkel, het wil zich ’corporatief opstellen’.

Impact

’Uw besluit heeft helaas de nodige impact op Welzijnskwartier’, schrijft hij. ’Niet in de laatste plaats heeft het ingrijpende consequenties voor onze werknemers nu een reorganisatie onvermijdelijk wordt, omdat ook reeds bekend is dat voor de periode vanaf 1 januari 2021 minder subsidie beschikbaar zal komen.’

Stichting Volksuniversiteit K&O (Kunst en Ontspanning) maakt zich ook grote zorgen. ’Wij vinden dat u de subsidierelatie niet kunt beëindigen zonder ons de garantie te geven dat wij in de toekomst de huur voor het gebouw kunnen blijven betalen en de verplichtingen aan onze medewerkers kunnen voldoen.’

Deze organisaties hebben eveneens een sussende brief teruggekregen van de gemeente. Die belooft de directeur van Welzijnskwartier zorgvuldig te werk te gaan bij de listige combinatie van bezuinigingen en het introduceren van een heel werkwijze. ’Wij realiseren ons dat u kaders en randvoorwaarden nodig hebt en dat de gemeente deze moet leveren, zodat u zorgvuldige keuzes kunt maken in uw bedrijfsvoering en richting uw personeel.’

Katwijk moet dus nog flink aan de bank om de 170 betrokken partijen enthousiast te krijgen en draait alvast proef met een aantal grote organisaties. Zij hebben voor volgend jaar een subsidie-aanvraag ingediend die voldoet aan de criteria van de maatschappelijke agenda, met resultaatafspraken en meetbare maatschappelijke effecten. Dat was volgens het gemeentebestuur ’nog een moeilijke opgave’ voor ze.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.