Ook PvdA wijst op nadelen van toerisme in Leidse binnenstad

Leiden

In navolging van buurtvereniging Pieters- en Academiewijk en de landelijke Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur waarschuwt nu ook de lokale PvdA-fractie voor de nadelen van toerisme in de Leidse binnenstad.

Dat doet het raadslid Marc Newsome in een reeks vragen aan het stadsbestuur. Hij wil dat Leiden met een duidelijke en schriftelijke visie komt op toerisme. ’Steeds meer toeristen weten Leiden te vinden. Dat is fijn voor onze economie en goed voor de ondernemers in de stad. Tegelijkertijd zijn er ook nadelen’, aldus de PvdA’er. ’Meer drukte op straat, meer geluidsoverlast en meer evenementen, meer Airbnb en meer druk op de woningmarkt’, is wat hij vreest. ’Verwacht wordt dat het toerisme in Nederland komende jaren flink stijgt, van 42 naar 59 miljoen bezoekers in 2030. We moeten voorkomen dat toerisme een vloek wordt en onze leefbaarheid onder druk komt te staan.’

Newsomes partijgenoot Gijs Holla pleitte er vorige week al voor om een van de twee plannen voor een hostel aan de Garenmarkt te schrappen. En het geld dat bij de gemeente binnenstroomt via toeristenbelasting bij hotels, moet niet de volle honderd procent opgaan aan stadspromotie. Een deel ervan moet juist gaan naar behoud van de leefbaarheid in het centrum.

Het stadsbestuur beantwoordt de vragen volgende maand.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.