Premium

Uitbreiding basisschool Het Dok in Oegstgeest wordt vijf ton duurder

Uitbreiding basisschool Het Dok in Oegstgeest wordt vijf ton duurder
Basisschool Het Dok
© Foto Hielco Kuipers
Oegstgeest

De uitbreiding van basisschool Het Dok in de Oegstgeester nieuwbouwwijk Nieuw-Rhijngeest gaat 485.000 euro meer kosten dan het bedrag dat de gemeenteraad daar voor de zomervakantie voor beschikbaar heeft gesteld.

Dat de noodzakelijke uitbreiding duurder zou worden, was van het begin af aan al duidelijk. Eind juni, toen de raad haar zegen gaf aan een bouwbudget van 2,85 miljoen, meldde verantwoordelijk wethouder Matthijs Huizing onomwonden dat het niet zou gaan lukken voor dit bedrag. Op dat moment stond de teller aan overschrijdingen om ongeveer 150.000 euro; Huizing beloofde er alles aan te doen om het bedrag niet onnodig hoog op te laten lopen. Maar ondanks alle onduidelijkheid had hij wel groen licht nodig, omdat zowel de ontwikkelaar als de gemeente grote haast hadden.

De nieuwe lokalen van Het Dok komen bovenop het nieuwe gezondheidscentrum dat de ontwikkelaar naast de huidige school gaat bouwen. Door die combinatie kan de school relatief goedkoop worden gebouwd. Nadeel is wel dat de gemeente onder grote tijdsdruk ’ja’ moest zeggen.

Voor de zomer kreeg de gemeenteraad nog te horen dat de nieuwbouw niet zou voldoen aan de nieuwste normen voor energiegebruik bij overheidsgebouwen. Dat mag omdat een school officieel geen overheidsgebouw is. Nu blijkt de gemeente zichzelf toch de nieuwe, strenge normen op te leggen. Van het extra benodigde geld gaat 300.000 euro naar duurzaamheidsmaatregelen. Daarnaast is er 150.000 euro nodig om volledig aan het programma van eisen van de school te kunnen voldoen. Tenslotte is er 35.000 euro extra nodig voor advies en onderzoek.

Dat de overschrijding van het budget was aangekondigd, wil nog niet zeggen dat de gemeenteraad daar op voorhand mee akkoord gaat. Progressief Oegstgeest kon wel leven met een hogere rekening op voorwaarde dat er bij de uitbreiding meer aandacht werd besteed aan energiebesparende maatregelen. Die collegepartij wordt in ieder geval op haar wenken bediend. VVD, D66 en Hart voor Oegstgeest eisten voor de zomer dat de wethouder alle meerkosten eerst voor zou leggen aan de gemeenteraad.

De meerkosten worden enigszins terloops gemeld op de aandachtspuntenlijst die vanavond op de agenda staat van de raadscommissie burger.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.