Premium

Lekker weekend in Den Helder

Lekker weekend in Den Helder
Petra en Wijnand Richter.
© Foto Ella Tilgenkamp

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, tijd voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Die vraag legt Vrij vandaag voor aan Petra en Wijnand Richter uit Den Helder.

De camping van Petra en Wijnand Richter loopt langzaam leeg deze zondag in september. Het kampeerseizoen is bijna ten einde bij De donkere duinen in Den Helder.

Nadat sommige gasten de slagboom zijn gepasseerd en de sleutel van het hek terugbrengen, maken ze allemaal nog even een praatje bij de receptie. Vooral met Petra.

„Ik ben wat afstandelijk’’, vertelt Wijnand, „maar Petra kent iedereen. Ze weet precies hoe iedereen heet, waar ze vandaan komen en waar ze gestaan hebben.” Een stel uit de provincie Groningen, dat al jaren een vaste stek heeft, komt afscheid nemen met een paar dikke zoenen, een doos Merci en een grote plant. De kampeerders hebben het duidelijk naar hun zin gehad. „Tot in April hè!”

„We zijn niet met iedereen zo close hoor”, zegt Wijnand. „Maar met deze mensen hebben we een speciale band.”

De camping bestaat al sinds 1956 en kwam rond 1960 in handen van Wijnands ouders. „En ik ben hier waarschijnlijk verwekt”, lacht Petra. „Mijn ouders stonden al op deze camping voor ik werd geboren en ik heb hier ook vakanties doorgebracht als kind. Later gingen we naar een andere camping omdat hier geen vaste staanplaatsen zijn.”

In 1999 nam Wijnand de camping over van zijn ouders. „Ik had samen met mijn ex-vrouw een camping hier verderop; ’t Noorder Sandt in Julianadorp. Een camping met veel vaste staanplaatsen en meer faciliteiten zoals een zwembad en horeca. Daar wilde ik destijds mee stoppen, zodoende ben ik hier verder gegaan. Deze camping heeft geen zwembad meer en gaat half september dicht. Dat bevalt mij prima. Nu bestieren mijn kinderen met hun moeder de camping in Julianadorp.”

Samen

Sinds 2005 beheren Wijnand en Petra de camping samen. Ze wonen in het huis naast de ingang. Een vrij weekend is er niet bij tussen half april en half september, dan is het zeven dagen per week vroeg opstaan en hard werken. Petra: „We laten de camping nooit onbeheerd achter. Er kan altijd iets gebeuren en dan moet een van ons echt aanwezig zijn. Samen weg kan dus nooit. Wijnand fietst elke ochtend door de duinen en langs de dijk tot de veerpont naar Texel en weer terug.”

Als er weer een paar gasten afscheid hebben genomen, vertelt Petra weer verder over hun bezigheden. „Op zondag lezen we wel drie kranten en luisteren we altijd samen van 8 tot 10 naar ’Vroege Vogels’ op de radio. We vinden het zelf ook leuk om vogels te spotten en daarvoor hoeven we hier alleen maar door het raam te kijken. De verrekijker staat op de vensterbank. En heb je die vogelhuisjes gezien bij de entree ?”

„ De meeste mensen komen hier speciaal voor de natuur. We krijgen regelmatig foto’s opgestuurd van gasten die tijdens hun verblijf vogels hebben gespot en vastgelegd.” Ter illustratie laat Petra twee ingelijste foto’s zien van een bijeneter en een buizerd.

Samen heeft het stel acht kinderen. Wijnand heeft er zes uit zijn vorige huwelijk en Petra heeft twee dochters. Op zondag komen ze vaak even langs. Inmiddels is er ook een aantal kleinkinderen.

Dravertje

Als het seizoen voorbij is en de camping leeg, gaat het stel zelf kamperen. Op hun eigen camping! „We staan dan ’s morgens nog eerder op. We hebben een leuke kleine caravan. We doen dan één toiletgebouw open voor onszelf en komen ons huis niet in. We wonen dan echt in de caravan. Maken lange wandelingen door de duinen. Doen wat aan het onderhoud op de camping, snoeien hier en daar het groen. En op zaterdag gaan we naar de markt in Den Helder. Lekker verse vis en groenten kopen”, zegt Petra. „Als we weer thuis zijn en het is slecht weer, kan Wijnand uren televisie kijken. Ik heb daar geen geduld voor, ik ga liever haken of borduren. Maar eigenlijk ik kan slecht stil zitten. Wijnand noemt me wel eens een dravertje.”

„We gaan soms met de caravan naar Katwijk of naar Duitsland. En we zijn een paar keer naar Schotland geweest. Maar we zijn ook naar Canada geweest en we gaan wel eens naar naar Nieuw Zeeland. Daar woont een van mijn zoons, die runt daar een ’hamburgertruck’ in de buurt van Wellington” vertelt Wijnand.

„Wijnand houdt van Shakespeare en we gaan wel naar grote voorstellingen in Drenthe. Dan staan we op een camping in Diever. Na twee dagen wil ik dan echt weer weg. Ik word depressief tussen die bomen. Er komt geen zon bij je caravan het is altijd donker. Ik mis dan toch weer de zee. Ook al ga ik niet elke dag naar het strand, ik weet dat het kan. Tijdens onze eigen vakanties zoeken we ook altijd de ruimte en de zee op.”

Wil jij ook in Lekker weekend? Mail de redactie: vrij@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.