Premium

Engelse ballon van Royal Air Force eindigt op Katwijks strand

Engelse ballon van Royal Air Force eindigt op Katwijks strand
Cadetten van de Royal Air Force (RAF) laten in Engeland de ballon op.
© Eigen foto
Katwijk

Opmerkelijke vondsten doen jutter Leen van Duijn en zoon Maarten wel vaker op het Katwijkse strand, maar hun kennersoog zag maandag meteen dat het piepschuimen doosje iets heel bijzonders was.

Er bleek een camera in te zitten, voorzien van een Engels verzoek aan de vinder om contact op te nemen en die terug te sturen. Van Duijn belde meteen en kreeg tot zijn verbazing iemand van de Royal Air Force (RAF) aan de telefoon, die hem vertelde dat de camera aan een Engelse weerballon had gehangen.

Cadetten van de Britse luchtmacht knutselden die, bij wijze van project, op professionele wijze in elkaar op een RAF-station in de provincie Nottinghamshire. Na het oplaten van de sterke latexballonnen vol helium, volgens een verslag in de regionale krant Newark Advertiser op 21 augustus, wachtten zij in spanning af waar de vlucht zou eindigen.

Engelse ballon van Royal Air Force eindigt op Katwijks strand
Na een vlucht op grote hoogte eindigde de camera in Katwijk.

Rekenend op een vinder met een Schots accent waren zij enorm verbaasd om het onvervalste Katwijks van Leen van Duijn te horen. Hij kon de Britse cadetten goed nieuws brengen: de missie om de ballon naar een hoogte van dertig kilometer te krijgen, lijkt redelijk te zijn geslaagd. Van Duijn las op zijn computer de geheugenkaart van de camera uit en zag indrukwekkende luchtfoto’s. ,,Ongelooflijk hoe hoog dat ding is geweest’’, klinkt het. ,,Het moet een ontzettend sterke ballon zijn geweest.’’

Misschien levert het de Katwijkse jutters nog een leuk reisje naar een Engelse luchtmachtbasis op. Van Duijn, hoopvol: ,,Je hoort wel vaker dat vinders van dit soort dingen persoonlijk worden uitgenodigd om de spullen terug te brengen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.