Stadsbestuur ziet af van deels autovrij Leids centrum

Alleen rond de Hooglandse kerk en de Pieterkerk worden auto’s geweerd.
© Archieffoto Alieke Hoogenboom/Leidsch Dagblad
Leiden

Leiden ziet ervan af om grote delen van de binnenstad autovrij te maken. In een nieuw rapport over de toekomst van het stadscentrum staat dat auto’s alleen in een straal rondom de Pieterskerk en Hooglandse kerk worden geweerd.

Dat rapport heet ’startnotitie binnenstad Leiden 2020-2024’ en is een vervolg op een eerder gemeentelijk programmaplan dat dit jaar afliep. In het deze week gepubliceerde vervolg wordt het centrum vooral opgehemeld als ’de trots van alle Leidenaars en de ziel van de regio’, met een ’bruisend winkel- en cultureel aanbod’ en met nog een hele reeks aanlokkelijke elementen ’om mensen te verleiden naar de mooie binnenstad te komen’.

Maar het stadsbestuur heeft ook geluisterd naar de wijkverenigingen en individuele bewoners binnen de singels. Die klagen met regelmaat en in wisselende samenstellingen over de toenemende hoeveelheid evenementen, horeca, verkamering en toerisme, met allerlei vormen van overlast tot gevolg. ’Er moeten voldoende momenten zijn waarop er in de binnenstad rust is’, zo schrijven burgemeester en wethouders. Ze zien in dat Leiden een echte binnenstad heeft ’en geen openluchtmuseum’.

Voor de verdere verfraaiing en verbetering van het stadscentrum, én nadrukkelijk rekening houdend met de bewoners, is het onder meer de bedoeling dat openbaar vervoer, de fiets en vervoer over water worden gestimuleerd. Er wordt eveneens gedacht aan een meer efficiënte distributie van afval en van goederen aan bijvoorbeeld winkels. Ook staat het college van D66, GroenLinks en PvdA voor een substantiële afname van doorgaand autoverkeer door de binnenstad. Maar gemotoriseerde voertuigen helemaal uit grote delen van het centrum weren, zoals de drie partijen aanvankelijk van plan waren, dat komt er niet van. ’Hierdoor blijven de ondernemersbelangen gewaarborgd’, zo staat in het rapport dat later dit najaar door de gemeenteraad wordt besproken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.