Premium

Man die vrouw en dochter wilde vermoorden in Alphen is ’totaal verward’, zegt zijn advocaat

Man die vrouw en dochter wilde vermoorden in Alphen is ’totaal verward’, zegt zijn advocaat
Den Haag

De 41-jarige man die op 28 mei in Alphen aan den Rijn probeerde zijn 32-jarige vrouw en 17-jarige dochter te vermoorden lijdt aan geheugenverlies. Mogelijk heeft hij een hersentumor, zei zijn advocaat donderdag bij de Haagse rechtbank. Daarom wilde ze een hersenscan laten maken.

De verdachte kan zich niets meer herinneren van de steekpartij. Dat zei zijn advocaat tijdens een proformaziting. Volgens de rechtbank krijgt de man nog een uitgebreid psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Mocht blijken dat de deskundigen vermoeden dat er meer aan de hand is met hem, dan kan er alsnog een hersenscan worden gemaakt zei de rechter. ,,Maar we gaan geen apart onderzoek doen.” Het verzoek van de advocaat werd daarom afgewezen.

Ook een verzoek van de advocaat om twee getuigen te laten verhoren die licht kunnen werpen op de relatieproblemen tussen man en vrouw, werd niet gehonoreerd. De rechter verwacht dat op de zitting wel duidelijk wordt wat er speelde tussen de twee echtelieden. ,,Daar kunnen ze beiden een verklaring afleggen.”

De man, die in Syrië is geboren, kwam via Turkije naar Nederland om zich daar met zijn gezin te herenigen. Volgens zijn advocaat waren er spanningen tussen de twee en negeerde de vrouw haar man toen hij naar Nederland kwam. Twee getuigen kwamen speciaal uit Duitsland om te bemiddelen. Zij zouden meer kunnen vertellen over de slechte relatie tussen de twee. Maar dat vond de rechter niet nodig. Het staat de advocaat natuurlijk vrij om de twee getuigen wel op te roepen.

Het gaat niet goed met de man die in detentie zit in Vught. Hij is verward en krijgt daardoor medicatie onder dwang maar die slaat niet aan. Omdat hij geen Nederlands spreekt maar een speciaal dialect, zijn er tolken bij gehaald om met hem te praten. Ook de geestelijk verzorger in het huis van bewaring maakt zich zorgen over de gesteldheid van de verdachte.

,,Meneer is volstrekt de weg kwijt”, zei zijn advocaat toen de officier van justitie stelde dat de man zelf naar een huisarts kon stappen voor een verwijzing naar de neuroloog. ,,Dan moet hij zijn eigen klachten wel herkennen wat ik mij ernstig afvraag. Hij zit in een land dat hij totaal niet kent. Dan ga je niet even naar de huisarts voor een verwijzing naar een neuroloog. Het OM stelt de zaak wel erg simplistisch voor.”

De zaak komt opnieuw voor op 2 december. Ook dan is er nog geen inhoudelijke behandeling. Het is namelijk nog niet bekend welke psycholoog op psychiater het onderzoek gaan doen. Vervolgens duurt het zeker tien weken voordat er een rapportage van de verdachte beschikbaar is.

De rechter trekt voor de inhoudelijke behandeling een morgen of middag uit omdat er ook nog getolkt moet worden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.