Hudson's: nog geen beslissing over Nederland

© Archieffoto ANP
TORONTO

Hudson's Bay Company (HBC) heeft nog geen definitieve beslissing genomen over de Nederlandse activiteiten. Dat zei de raad van bestuur van de Canadese warenhuisketen tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers.

Hudson’s Bay heeft vijftien winkels in Nederland, onder meer in Leiden. Onlangs meldde Het Financieele Dagblad op basis van uitgelekte documenten dat het bedrijf hier de handdoek in de ring gooit. Dat bericht werd bevestigd door de vakbonden. Hudson’s wilde het vertrek bevestigen noch ontkennen.

In het tweede kwartaal kwam het verlies van Hudson’s Bay in Europa uit op 69 miljoen Canadese dollar, omgerekend 47,5 miljoen euro. Specifieke cijfers over Nederland gaf het bedrijf niet. In het voorbije kwartaal werd overigens een akkoord bereikt over de verkoop van alle overige activiteiten in Europa. Die verkoop wordt vermoedelijk in de herfst afgerond.

Volgens de vakbonden heeft Hudson’s Bay collectief ontslag aangevraagd voor de circa 1400 medewerkers. Verhuurders van de panden waarin Hudson’s Bay is gevestigd houden ook al rekening met een vertrek, al is dat nog niet officieel bevestigd. De huur van de panden loopt nog jaren door.

De totale omzet van Hudson’s Bay in alle landen waar het actief is kwam uit op 1,9 miljard Canadese dollar. Als alleen wordt gekeken naar winkels die een jaar eerder ook al open waren, de vergelijkbare omzet, dan was sprake van een daling met 0,4 procent. Dat was ondanks een stijging van de onlineverkopen met bijna 20 procent. Het nettoverlies liep op tot 984 miljoen Canadese dollar, van 280 miljoen een jaar eerder.

Overigens ligt er ook een bod op Hudson’s Bay zelf. Een groep aandeelhouders onder aanvoering van voorzitter Richard Baker van Hudson’s wil het bedrijf van de beurs halen.

Lees ook: Roep om plan B voor pand Hudson’s Bay aan Leidse Breestraat

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.