Premium

Aanpak geluidsoverlast A44 bij Sassenheim begint in 2022

Aanpak geluidsoverlast A44 bij Sassenheim begint in 2022
De A44 loopt in de buurt van de Kagerdreef vlak langs de woningen.
Sassenheim

De Sassenheimers die aan Kagerdreef en omgeving en de Rijksstraatweg vlak langs de A44 wonen, moeten nog drie jaar wachten voordat Rijkswaterstaat iets gaat doen aan de geluidsoverlast door het steeds drukkere autoverkeer.

In 2022 denkt Rijkswaterstaat een dubbele laag zoab (zeer open asfaltbeton) aan te brengen op de stukken die vlak bij de huizen liggen, zo tegen 2027 komen daar geluidsschermen bij. Tenminste, zei Anand Manschot van de Rijksdienst in de commissie ruimte, als het huidige voorlopige plan voor geluidssanering langs snelwegen de eindstreep haalt. Dat moet medio volgend jaar blijken.

Volgens bewoner Kees Pronk snappen hij en zijn medebewoners best dat je in Nederland met geluidsoverlast moet leren leven. ,,Maar de overheid heeft wel de plicht om die zoveel mogelijk te beperken.’’

De wettelijke geluidsgrens wordt inmiddels ver overschreden, denkt hij, en dus moet er echt wat gebeuren. ,,Het plezier om in de tuin te zitten wordt vergald en we kunnen niet ongestoord onze ramen openzetten’’, schetste hij de situatie.

Volgens Gert de Haas van Rijkswaterstaat worden de normen op dit moment nog niet overschreden. Dat wil zeggen: volgens het rekenmodel dat Rijkswaterstaat daarvoor gebruikt, want feitelijke geluidsmetingen worden er niet gedaan. De berekening is dat de overschrijding in 2027 een feit is, gezien de volgens alle verkeersmodellen verder toenemende drukte op de A44 in de komende jaren.

Daar wacht Rijkswaterstaat volgens Manschot niet helemaal op: bij het groot onderhoud wordt - naar verwachting in 2022 - de A44 langs de Kagerdreef en omgeving en bij de woningen aan de Rijksstraatweg bij AkzoNobel meteen voorzien van het wat geluiddempende zoab.

Verlagen van de maximumsnelheid van 120 naar 100 kilometer zou ook flink helpen. ,,Maar de minister heeft gezegd dat ze dat onder geen beding gaan doen’’, aldus De Haas.

Zeker is het allemaal nog niet, liet hij weten. In november wordt het huidige voorlopige plan verder door de molen gehaald en medio 2020 moet er een definitieve versie liggen.

De Haas liet na afloop van de politieke vergadering nog wel weten dat zoab en een geluidsscherm bij de paar woningen langs de A44 bij Akzo nog niet zeker is. Het uitkopen van de huidige bewoners is waarschijnlijk een stuk goedkoper en Rijkswaterstaat gaat daar ook al regelmatig toe over, liet hij weten.

Pronk zelf was na afloop niet echt ontevreden, maar ging ook niet echt tevreden naar huis. ,,Het is zoals het is’’, was zijn reactie.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.