Premium

Nieuwbouwwijk Het Zilt schiet de grond uit

Nieuwbouwwijk Het Zilt schiet de grond uit
Wethouder Henri de Jong spreekt de toekomstige bewoners van Het Zilt toe.
© Foto Leidsch Dagblad
De Zilk

Voor het zomerreces lag Het Zilt er nog bij als een kale zandvlakte, maar nu de vakanties weer voorbij zijn schiet de woonwijk in De Zilk uit de grond.

De kant-en-klare wanden staan op grote opleggers te wachten om door de hijskraan op de plek te worden gezet. Op de eerste rij eengezinswoningen ligt al het zadeldak, een tweede rij is volop in aanbouw en van de twaalf twee-onder-een-kaphuizen is de fundering geplaatst. En binnenkort gaan de metselaars aan de slag. Deze 34 woningen in totaal worden als alles meezit in het tweede of derde kwartaal van 2020 opgeleverd.

Is Het Zilt eenmaal af dan telt de wijk 130 huizen. Zo komen er later nog eens 38 rijtjeswoningen en 58 appartementen. Daarnaast krijgt het wijkje een supermarkt en een klein gezondheidscentrum.

De bouw van Het Zilt heeft een lange voorbereidingstijd gevergd. Dat kwam voor een belangrijk deel omdat het bestemmingsplan van 2013 niet passend was voor de wijk die langs de N206 moet verschijnen. Voor parkeren en groenvoorzieningen bleek meer ruimte nodig. Herziening van het bestemmingsplan met alle beroepstermijnen nam de nodige tijd in beslag.

Wethouder Henri de Jong was gisteren maar wat blij dat hij de eerste bewoners mocht toespreken. Vanwege de veiligheid mochten zij niet ver het terrein op. Even bij de toekomstige woning kijken, was er daarom niet bij.

Jaap van Rhijn van ontwikkelaar Van Rhijn Bouw en wethouder De Jong benadrukten dat Het Zilt onderdeel uitmaakt van omvangrijke verbeteringen in het dorp. Zo is eerder dorpshuis De Duinpan vernieuwd, kreeg De Egelantier de beschikking over een nieuwe basisschool en verrees er in De Zilk een nieuw sportcomplex naast Het Zilt. ,,Daarmee kunnen we deze mooie kern vitaal houden’’, zei De Jong bij de officiële start van de woningbouw. ,,Dit project is het begin van de verdere toekomst van De Zilk.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.