Premium

Kwartiermaker onderzoekt kans op ’Leiden Law Park’ rondom Van der Werfpark

Kwartiermaker onderzoekt kans op ’Leiden Law Park’ rondom Van der Werfpark
Het oude Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg.
© Archieffoto
Leiden

De Leidse faculteit der Rechtsgeleerdheid werkt aan de komst van een Leiden Law Park. Hierbij wil de faculteit het oude Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg betrekken.

Gemeentelijk woordvoerder Annelies Witz bevestigt dat de gemeente, de provincie en de faculteit bezig zijn met het werven van een kwartiermaker, die moet uitzoeken of zo’n Leiden Law Park rondom het Van der Werfpark haalbaar is. De kwartiermaker, die half oktober al aan de slag moet gaan, komt in dienst van de rechtenfaculteit.

In december moet de kwartiermaker een go/no go-advies geven, maar een ’no go’ lijkt op voorhand uitgesloten. In notulen van het faculteitsbestuur, waarover deze krant beschikt, staat namelijk ook dat hij of zij vanaf december negen maanden de tijd krijgt om ’een business plan met bijbehorend implementatieplan te leveren’.

Het Leiden Law Park moet een ’qua vastgoed zelfstandige positie’ krijgen, zodat het ’financieel onafhankelijk kan opereren’.

De faculteit voert als inhoudelijke noodzaak op, dat recht en ethiek steeds meer verweven raken met (digitale) technologie. Er zijn kansen voor juridische bedrijven die gebruikmaken van technologie, of die advies geven over een verantwoord gebruik ervan. De rechtenfaculteit wil graag dienen als aanjager van dit soort bedrijven, zoals het LUMC een centrale rol speelt bij het uitventen van onderzoeksresultaten op het Bio Science Park.

Gevraagd naar een toelichting, houdt decaan Joanne van der Leun zich zoveel mogelijk op de vlakte. Ze zegt wel dat de rechtenfaculteit een Leiden Law Park ter weerszijden van het Van der Werfpark ’ontzettend graag wil’. Wel, waarschuwt ze, voert de ontwikkeling ervan langs een ’lastig pad’. ,,Er ligt een kans die wij niet jarenlang willen laten liggen. Het Natuurhistorisch Museum is een schitterend, maar ook lastig pand. Wij weten nog niet of het voor ons kan worden herontwikkeld.’’

De faculteit wil op 30 september de Pieters- en Academiewijk op de hoogte brengen. ,,We vinden het heel belangrijk om deze plannen samen met de buurt te ontwikkelen.’’

Van der Leun verwijst naar de totaal mislukte communicatie rond de Humanities Campus rondom de Doelengracht, en de oplopende irritatie onder de bewoners over de festivalisering van hun wijk. ,,Alles in de wijk ligt gevoelig.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.