Premium

Nieuwe brug in Dorpsstraat Oegstgeest ondanks twijfel

Nieuwe brug in Dorpsstraat Oegstgeest ondanks twijfel
De duikerbrug.
© Archieffoto
Oegstgeest

Bewoners van de Dorpsstraat mogen dan samen met verschillende raadsleden ernstig twijfelen aan de noodzaak om de oude duikerbrug te vervangen door een compleet nieuwe oeververbinding, wethouder Peter Glasbeek houdt voet bij stuk: die nieuwe brug moet er echt komen.

Vier bewoners van de Dorpsstraat waren donderdagavond naar de raadscommissie ruimte gekomen om de één na de ander te pleiten voor het opknappen van de eeuwenoude duikerbrug. De meeste bewoners zijn heel blij met de huidige afsluiting van hun straatje in verband met de slechte staat van de brug. Zij zouden het liefste zien dat er ook in de toekomst geen doorgaand verkeer meer door hun straat gaat. Een smalle, niet al te stevige brug biedt daarvoor de beste garantie. En, zo hadden zij eerder op een bewonersbijeenkomst begrepen, er zijn deskundigen die wel geloven in een renovatie die bovendien veel goedkoper zou zijn dan nieuwbouw.

VVD’er Marcus Rolloos schaarde zich volledig achter de bewoners. En hij klaagde dat de onderzoeken waarin geconcludeerd wordt dat een nieuwe brug onontkoombaar is, naar die conclusie toegeschreven zijn, terwijl rapporten die een andere richting uit wijzen een beetje zijn weggemoffeld.

Rolloos kreeg enige bijval van Eelke van den Ouweelen (Lokaal), die zich afvroeg hoe erg het zou zijn om voorlopig helemaal niks te doen met de brug. Maar verder was er harde kritiek op de VVD’er. Arne-Jan Vos (D66) vond dat Rolloos eigenlijk stelde dat de gemeente bedonderd wordt door aannemer Dura Vermeer. ,,Dat vind ik nogal een uitspraak.’’ Ook wethouder Glasbeek vond de beschuldiging dat er naar een conclusie toegeschreven is ’heel ernstig’. ,,Er is niet de minste aanleiding om dat te veronderstellen.’’

Volgens de wethouder zijn alle opties voor herstel van de brug inmiddels uit den treure onderzocht en wordt het hoog tijd om tot actie over te gaan. ,,Dit loopt al sinds 2005. Ik vind het een gênant dossier.’’ Daar komt nog bij dat de raad in feite al heeft besloten tot nieuwbouw - veertien jaar geleden wel te verstaan. Voor het college is het dan ook geen vraag meer of de brug moet worden vervangen. Het gaat alleen nog om de centen. Glasbeek: ,,We komen bij u terug met een bedrag. Bij de begrotingsbehandeling kan de gemeenteraad dan een besluit nemen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.