De nu nog met bloembakken geblokkeerde kiss&ride achter het Leidse station wordt in ere hersteld

De nu nog met bloembakken geblokkeerde kiss&ride achter het Leidse station wordt in ere hersteld
De bloembakken.
© foto leidsch dagblad
Leiden

De omstreden parkeerstrook achter het Leidse station krijgt zijn functie als kiss&ride terug. Automobilisten mogen, na een herinrichting van het gebied, weer kortstondig treinreizigers ophalen of wegbrengen. Dat maakte verkeerswethouder Martine Leewis bekend.

Haar eigen partij, GroenLinks, is het daar niet mee eens en ook de Partij voor de Dieren en de PvdA hekelen het plotselinge voornemen. ,,Juist de huidige situatie is echt een verbetering’’, aldus GroenLinks-raadslid Emma van Bree.

GroenLinks, de PvdA en de PvdD hebben moeite met de terugkeer van geparkeerde auto’s direct achter het station, maar het trio heeft geen meerderheid.

Het gaat om de langwerpige strook tussen twee busbanen, recht achter het station aan de Bargelaan. De middenberm was er eigenlijk niet voor bedoeld, maar werd door automobilisten massaal gebruikt voor het ophalen en wegbrengen van treinreizigers. Het vorige stadsbestuur overwoog om er daarom een officiële kiss&ride van te maken. Maar het huidige, progressieve college van burgemeester en wethouders wilde juist van het parkeerkavel af. En dat was geen gevalletje autootje pesten, zoals de lokale VVD beweerde. Dat de hele strook eerder deze zomer werd volgezet met bloembakken, gebeurde vanwege de veiligheid. ,,Wat het is daar een uiterst onoverzichtelijkheid situatie’’, aldus Leewis.

Vanaf het eerste moment dat fleurige bloembakken de parkeerplekken blokkeerden, ontstond weerstand tegen die maatregel. Individuele Leidenaars, gehandicaptenorganisaties en zelfs raadsleden in Katwijk verzochten om de strook toch weer voor kort parkeren van geschikt te maken. Een petitie die werd opgezet door het Leidse VVD-raadslid Maarten Dirkse, werd uiteindelijk 2550 keer ondertekend. ,,Er is duidelijk behoefte aan de parkeerplekken en het moet toch mogelijk zijn om ze te legaliseren en tegelijkertijd de veiligheid te verbeteren. En die bloembakken kunnen elders rond het station voor verfraaiing zorgen’’, aldus Dirkse.

Tot zijn eigen verbazing en vreugde, is Leewis het met hem eens. ,,Ik heb mensen met die zware bloembakken zien zeulen om er te kunnen parkeren. Maar in het verleden stonden er ook wel eens auto’s gewoon de hele dag op die strook. Het wordt een hele opgave om er de fiets-, bus- en voetgangersstromen te ordenen, maar dat gaan we wel proberen. En als dat lukt, kan het kort parkeren er terugkeren.’’

Meer nieuws uit Leiden